• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Niko nema razloga da se plaši kosovske vojske

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, izjavio je da niko nema razloga da se plaši transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku i tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema hrabrosti da, kako kaže, “svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda”.

U intervjuu za podgoričku televiziju A1, Ramuš Haradinaj je komentarisao navode predsednika Vučića da će tim činom Beograd biti “sateran u ćošak”, zbog čega se boji “tragičnih posledica”, ocenivši da je to problem srpskih medija i tamošnje propagande.

“I Vučić i Srbija i svi znaju da Albanci nisu takvi. Nikad u istoriji Albanci nisu pretili nekome ko živi sa njima. Vučiću treba hrabrost da svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda”, tvrdi Haradinaj.

Takođe, tvrdi da će Kosovo biti bezbednije kada arhitektura bezbednosnih institucija bude okončana.

“Niko ne može nikome da preti. I Srbi na Kosovu će biti bezbedniji kad budemo završili arhitekturu bezbednosnih institucija”, naveo je Haradinaj.

Dodao je i da ga ne zabrinjava to što se ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kako kaže, svako malo pohvali da je neka nova zemlja povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Smatra da Beograd, kako kaže, samo gubi vreme sa Kosovom, a Priština, dodao je, ima vremena koliko god Beograd hoće.

Tvrdi da nijedna država nije povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

“Mi smo gubili vreme od devedesete nadalje. Nama ne može biti gore nikada. Taj pritisak Srbije ne može nikako da nam oteža život da bismo mi jednog dana rekli: ‘E, šta vi mislite u Beogradu?’ Dačić i ostali neka se zabavljaju, ako imaju vremena i novca za to”, poručio je Haradinaj.

Ukazao je da poštuje i Srbiju i vrednosti srpskog naroda.

“Ali kad su u pitanju prava mog naroda, biram ono što jesam”, dodao je Haradinaj.

“Dolazim iz porodice koja ima svest o tome ko smo i na šta ciljamo. Imamo i kanone u poštovanju i prijatelja i neprijatelja. To nećemo promeniti ni zbog nekog događaja, ni zbog nekog interesa. Ljudi koji žive sa nama znaju da smo dostojanstven narod. Reč danas vredi više nego potpis”, rekao je Haradinaj za podgoričku televiziju A1.

Poštuje, kaže, svakoga, ali da uvek prvo bira svoj narod.

“To nije samo bes. Bio sam spreman život da dam za to”, naveo je Haradinaj.

Govoreći o odnosima Prištine i Podgorice, Haradinaj je rekao da je sa Crom Gorom pronađena dobra formula za pitanje demarkacije.

Upitan kako komentariše to što se u nekim prištinskim kafićima može videti i zastava tzv. “velike Albanije”, na kojima je ucrtana i Crna Gora, Haradinaj nije želeo da komentariše.

“Ne bih to komentarisao. Ja sam izabran da zastupam nezavisno Kosovo, nemam nikakvu odgovornost za mape, vizije i ideje. Odgovaram samo za Kosovo, koje nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori”, poručio je Haradinaj.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još