• Početna>
  • Vesti>

Želju za pripajanjem Kosovu Polju potpisala 191 albanska porodica

Stotinu devedeset i jedna albanska porodica koja živi u selima Ugljare i Preoce, potpisala je peticiju za pripajanje opštini Kosovo Polje, piše prištinski portal “Telegrafi”.

Ovaj portal navodi da stanovnici ova dva sela u opštini Gračanica žele da se pripoje susednoj opštini, jer, kako su naveli, u Kosovu Polju vrše sve potrebne usluge.

Albanski stanovnici Preoca i Ugljara traže od Ministarstva lokalne samouprave i Skupštine da odobri sporazum između dve opštine. Predlog o “uređenju katastarskih zona Preoce i Ugljare” ranije su usvojili odbornici SO Gračanica i SO Kosovo Polje.

Telegrafi piše, da Albanci iz ova dva sela kao razloge za prelazak u opštinu Kosovo Polje navode to što im se tamo školuju deca, u tamošnjim zdravstvenim ustanovama dobijaju lekarsku negu i vrše druge usluge.

Međutim, RTV Kim je nedavno iz sopstevnih izvora saznao da u opštini Kosovo Polje postoji inicijativa da se ta peticija sprovede u čitavom Ugljaru u kojem živi i 650 Srba.

Takva mogućnost zabrinula je srpsko stanovništvo u Ugljaru, koje nije nije bilo upućeno u proces uređenja katastarskih zona. Zbog toga je RTV Kim u više navrata pokušao da dobije odgovor od gradonačelnika Srđana Popovića o pitanju “razgraničenja” dve opštine i da detaljnije objasni javnosti koji će delovi Preoca i Ugljara pripasti susednoj opštini Kosovo Polje, ali nam on do danas nije dao odgovor.

Međutim, nakon što je na našem mediju objavljena informacija o mogućoj peticiji, a u međuvremenu su je preneli i beograski mediji, predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je posetio Ugljare.

Na sastanku sa nekoliko predstavnika ovog sela, inače članova Srpske liste, Popović je razgovarao o pomenutoj inicijativi i bezbednosnoj situaciji.

U saopštenju koje je objavila njegova press služba, Popović je naveo da meštani ne znaju ništa o pomenutoj peticiji.

Sa druge strane, meštanin Tihomir Dimić , kazao je da Srbi iz ovog sela žele da ostanu u opštini Gračanica.

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još