Izdavači sa KiM predstavili se sa više od 300 naslova

Na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju deset izlagača predstavilo se sa više od 300 knjiga.

Na najvećoj svečanosti pisane reči kod nas, predstavile su se kosovsko-metohijske izdavačke kuće, institucije kulture, Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici i drugi.

“Ja bih izdvojila Dom kulture ‘Gračanica’, Društvo književnika Kosova i Metohije, domove kulture ‘Hvosno’ i ‘Sveti Sava'”, kaže koordinatorka za Sajam knjiga Kancelarije za KiM, Gordana Ađanić.

Pažnju posetilaca najviše privlače monografije o srpskim srednjovekovnim svetinjama Gračanici, Bogorodici Ljeviškoj, Visokim Dečanima. Predstavljena je i knjiga o carskom Dušanovom gradu Prizrenu.

“Orjentisali smo se na one koji sa ovih prostora daju veliki doprinos srpskoj kulturi uopšte, a posebno literature i književnosti. Tu su pesnici Đinović i Kostić. Tu je i posthumno izdata knjiga o delu i životu profesora doktora Slobodana Kostića”, navodi Svetozar Vlahović, direktor “Panorame”.

Naslovi Eparhije raško-prizrenske privlače poglede radoznalih.

Protojerej Stevo Mitrić iz Eparhije raško-prizrenske kaže da čitaocima nude kapitalno delo “Zadužbine Kosova i Metohije” kao i knjigu vladike Atanasija “Od slobode ka ljubavi”. “Izdanja Bogoslovije isto se mogu uzeti na našem prostoru”, dodaje Mitrić.

Na najvažnijoj književnoj manifestaciji održaće se 40 promocija knjiga izdavača i autora sa Kosova i Metohije.

 

Izvor: RTS

Comments