• Početna>
  • Vesti>

Kosovo Polje: Počinje prikupljanje potpisa za pripajanje Ugljara

Opština Kosovo Polje pokrenula je inicijativu i formira tim koji će narednih dana prikupljati potpise meštana Ugljara, sela u Opštini Gračanica, za pripajanje susednoj opštini, saznaje RTV Kim.

Iz opštine su potvrdili da je pokrenuta inicijativa, te da će njihovi službenici uskoro krenuti sa prikupljanjem potpisa.

Inicijativa je pokrenuta nakon što je SO Kosovo Polje nedavno usvojila predlog susedne opštine Gračanica o “razgraničenju”, kojim se predviđa da katastarske zone Preoce i Ugljare pripadnu opštini Kosovo Polje. Većina odbornika SO Gračanica saglasili su se da se Opština Gračanica odrekne 108 hektara zemljišta u korist većinski albanske opštine Kosovo Polje.

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave još nije usvojilo predlog dve opštine, a ukoliko predlog bude bio usvojen, opština Gračanica ostaće bez naselja Marigona i dela poljoprivrednog zemljišta u tom kraju, ali i jednog dela Preoca i Ugljara.

Meštani oba sela nisu upućeni u namere predstavnika dve lokalne samouprave.

“Nije održan nikakav sastanak, ne da ja znam. Meštani ne znaju ništa o tome, ali svako je na neki različit način došao do neke informacije, ali ništa zvanično. Nama iz Opštine Gračanica niko ništa o tome nije rekao,” kazao je za RTV Kim Srđan Živković, predsednik sela Ugljare.

Ugljare je, inače, do procesa decentralizacije i formiranja Opštine Gračanica 2008. godine pripadalo Opštini Kosovo Polje.

U nekada etnički srpskom selu, danas živi 650 meštana srpske nacionalnosti. Selo ima svoju osnovnu školu, a nakon rata tu su se nastanili i Dom zdravlja, obdanište i opština Kosovo Polje u srpskom sistemu.

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još