Dačić: Srbija pouzdan partner bez skrivene agende

Srbija se u svim diplomatskim nastupima profilisala kao odgovoran, pouzdan i predvidiv partner koji nema skrivenu agendu, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na dodeli diploma polaznicima Diplomatske akademije MSP.

Ivica Dačić je naveo da postizanje političkog rešenja za Kosovo i Metohiju ostaje nacionalni prioritet Srbije.

Upozorio je da potezi Prištine otežavaju dijalog i regionalnu stabilnost, dovodeći pre svega u pitanje bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva na KiM.

On je rekao da Priština ni posle pet i po godina nije ispunila preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, odnosno nije formirala Zajednicu srpskih opština.

“U takvim okolnostima nastavljaju se naša nastojanja da se rešavaju pitanja imovine, kulturnog i crkvenog nasleđa, katastra, slobode kretanja, a naročito protivljenje formiranju takozvane vojske Kosova, što može da ugrozi ne samo bezbednost pokrajine i dijalog Beograda i Prištine, već i stabilnost čitavog regiona”, rekao je Dačić.

Podsetio je da je diplomatskim aktivnostima u poslednjih godinu dana sedam država povuklo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

 

Izvor: RTV Puls / Tanjug

Comments

Pročitaj još