• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija EU za informisanje nije dozvolila debatu KoSSeva u EUICC u Mitrovici

Debatu na temu “Razgraničenje/podela – za i protiv” u organizaciji KoSSev portala, koja je trebalo da se održi danas u EU info centru u Mitrovici, Kancelarija EU za informisanje u Prištini, otkazala je sat vremena pre početka događaja.

Po objašnjenju zaposlenih u EU Info centru, Kancelarija EU u Prištini zabranila održavanje ovog događaja u njihovim prostorijama, gde je zahtev za zakazivanje poslat u petak. Debata je ipak organizovana u prostorijama KoSSev portala u Kosovskoj Mitrovici.

Glavni i odgovorni urednik  portala KoSSev” Tatjana Lazarević rekla je da nisu uspeli da stupe u kontakt sa službenicima Kancelarije EU. Lazarević je navela da se nezvanično u kancelariji u Mitrovici moglo čuti da je obrazloženje iz Prištine “kasna rezervacija” prostora, i da se događaji najavljuju dve nedelje unapred.

Ona je uputila kritiku na račun Kancelarije EU za informisanje u Prištini, rekavši da, sve i da su kao organizator pogrešili i nisu dve nedelje unapred rezervisali događaj, nisu pokazali nimalo fleksibilnosti, sluha, za promovisanje ideje slobode govora, pluralizma mišljenja, razgovora o temi koja je vrlo aktuelna u nekom trenutku.

Učesnici debate, Miodrag Marinković iz NVO “Aktiv” i urednik “Z-bunkera” Agon Maljići, su protiv razgraničenja, dok Marko Jakšić, diplomirani pravnik, podržava ovu ideju.

Marinković smatra da bi razgraničenje ubrzalo proces iseljavanja Srba južno od Ibra.

“Apsolutno sam protiv razgraničenja jer je to ideja koja za sobom ostavlja žrtve, a u ovom slučaju konkretno, mi ako ne znamo šta se tačno podrazumeva pod  razgraničenjem, naslućuje se da će doći do razmene teritorija, da će srpska zajednica na Kosovu da oslabi i izgubi ona ustavna prava koja su joj trenutno garantovana, što će za posledicu imati ubrzano iseljavanje preko 70.000 Srba južno od reke Ibar”-  rekao je Marinković.

Urednik “Z-Bunkera” Agon Maljići ističe da je protiv razgraničenja, ali da je još više protiv ideje da nema nikakvog rešenja.

“Smatram da će razgraničenje pre svega biti štetno za samu srpsku zajednicu. Smatram da jedini način na koji to razgraničenje  moze da se realizuje, to je da ne dođe do izdvajanja celog Severa. Ne znam kako će na Kosovu da se usvoji jedan takav sporazum gde bi se recimo Mitrovica izdvojila. Smatram da bi, u tom kontekstu, i sama zajednica treba da otvori debatu i razmatra na osnovu tih principa”  rekao je Maljići.

Marko Jakšić kaže da podržava ideju razgraničenja i razmene teritorija, šta god ona podrazumevala

“Činjenica je da se Srbi sa Kosova sele pa se sele. To iseljavanje  južno od Ibra je masovno. U Goraždevcu, mestu koje je imalo hiljadu stanovnika i koji su bili čvrsti ’99.godine, kada je situacija bila mnogo gora, ove godine samo je jedan učenik upisao školu. Trend iseljavanja južno od Ibra je toliko velik i jak, da se bojim da i ostanak svih Srba na Kosovu u istom košu, neće to sprečiti.  Nakon ubistva Olivera Ivanovića, počeli su da se sele i Srbi iz Mitrovice. Razgraničenje ili podela kao rešenje bi sprečilo to iseljavanje, makar severno od Ibra. Ti ljudi bi ostali tu gde jesu, trend iseljavanja bi se sigurno smanjio”  rekao je Jakšić.

Maljići je istakao da je pregovaračka pozicija Srbije sada dobra, ali navodi da je dvostruka igra sa Rusijom i Amerikom došla do vrhunca i da Aleksandar Vučić može doći u poziciju da mu ne veruju ni Rusija ni SAD, što se, kaže, vidi po pritiscima za ubrzanje procesa ukidanja Unmika i formiranja kosovske vojske.

On smatra da će naredna dva, tri meseca biti kritična i plaši se po pitanju bezbednosne situacije. Kaže i da na Kosovu trenutno nema podrške za podelu.

“Ako ne postoji neki međunarodni konsenzus, mislim da će se ići na to da mora da se kreira neka nova realnost na terenu i toga se mnogo plašim. Na kraju mislim da će svi da pronađu neko rešenje, ali ne mogu da vidim neki scenario po kome Mitrovica ne bi bila deo Kosova” – rekao je Maljići.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još