Dačić: Formiranje vojske Kosova kršenje Rezolucije 1244

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi formiranje vojske Kosova bilo kršenje Rezolucije 1244 i da će Srbija na to ukazati na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 8. novembra.

Dačič je rekao da su svi međunarodni faktori do sada govorili da je formiranje vojske Kosova  neprihvatljiv potez, a da čak i oni koji su imali razumevanja kažu da bi to moralo da se uradi promenom Ustava, a ne donošenjem zakona.

Govoreći o nastojanjima Kosova da postane član Interpola, Dačić je ocenio da će Priština teško uspeti da obezbedi dvotrećinsku većinu za to.

On je dodao da očekuje da će sve zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova biti protiv njegovog prijema u Interpol i da će na Prištinu biti izvršen pritisak da odustane.

“Laž je da Kosovo ne sarađuje s Interpolom i da to ne može. Na Kosovu je Misija UN i ona ima sporazum s Interpolom o razmeni informacija”, kazao je Dačić novinarima uoči Ekonomskog samita Srbije.

On je dodao da Kosovo želi članstvo u Interpolu da bi na mala vrata ušlo u UN i da je Srbija zato protiv.

“Oni to žele kao diplomatsku pobedu, bez rešavanja statusa, ne mogu u međunarodne organizacije”, rekao je Dačić.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."