Brnabić: Prisustvo Unmika neophodno

Premijerka Ana Brnabić ukazala je na sastanku sa šefom Misije UN na Kosovu Zahirom Taninom na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja Unmika, kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život “našeg naroda na KiM”.

Ana Brnabić je napomenula da je u poslednjim mesecima povećana napetost zbog učestalih provokacija i incidenata na Kosovu i izrazila očekivanje da će izveštaji Unmika u narednom periodu u mnogo većoj meri odraziti realnu situaciju i probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju Srbi i pripadnici ostalih nealbanskih zajednica.

Ona je rekla da očekuje da će sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nastaviti da se održavaju istom dinamikom u dosadašnjem formatu i izrazila nezadovoljstvo zbog toga što redovna sednica o radu Unmika, u avgustu ove godine, nije bila uključena u program rada Saveta bezbednosti UN.

Šef Unmika je istakao da je zadatak ove Misije da objektivno i redovno informiše o stanju na terenu i svojim izveštajima pomaže institucijama Ujedinjenih nacija, ali i Evropske unije pod čijim se okriljem odvija dijalog Beograda i Prištine.

On je izrazio zabrinutost zbog učestalih incidenata na Kosovu i Metohiji u prethodnim mesecima i osudio jučerašnje kamenovanje autobusa sa Srbima kod Istoka, pozivajući nadležne institucije da istraže slučaj i počinioce dovedu pred lice pravde.

Brnabić je rekla i da je neprihvatljivo formiranje kosovskih oružanih snaga, da je to suprotno Rezoluciji 1244 i ocenila da bi takav potez dodatno destabilizovao i narušio bezbednosnu situaciju na Kosovu i u regionu.

Naglasila je da je Srbija iskreno opredeljena za politiku mira, ekonomskog napretka i prosperiteta i pronalaženje kompromisnog i održivog rešenja za Kosovo, što bi, kaže, značajno doprinelo stabilnosti, bezbednosti i poverenju u regionu.

“S tim ciljem Srbija je posvećena dijalogu kao jedinom putu za pronalaženje dugoročno održivog rešenja”, navela je premijerka i dodala da se on mora nastaviti.

 

 

Izvor: RTV Kim / Tanjug

 

Comments