“Mogu SAD da pišu koliko hoće, nema promene R-1244”

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da SAD jesu promenile politiku prema dijalogu Beograda i Prištine, ali da se ne očekuje da će povući priznanje.

Dačić je gostujući na Prvoj televiziji rekao da nije sve “crno-belo” i da je najvažnije da se za Srbiju otvaraju vrata za dijalog.

“Neće oni promeniti politiku u smislu priznanja Kosova, ali nije sve crno-belo. Ja ne očekujem da će se ovako završiti kada je reč o vojsci Kosova. Najvažnije je da se otvaraju vrata za dijalog, zato što su pre nekoliko meseci SAD imale stav da nema o čemu da se razgovara”, rekao je Dačić povodom novih pokušaja Prištine da oformi vojsku Kosova.

Dačić se takođe osvrnuo na pismo bivše ambasadorke SAD Niki Hejli generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu o povlačenju Unmika sa Kosova.

“Može Amerika da piše koliko hoće, nema promene rezolucije 1244 dok ne bude saglasnosti Saveta bezbednosti. Pošto nema saglasnosti, to se neće ni desiti”, naveo je Dačić.

Dačić je naglasio da velike sile podržavaju dogovor do kog bi trebalo da dođu Beograd i Priština i podsetio da je juče došao iz Beča, te da Austrija neće glasati da Kosovo uđe u Interpol, kao i za viznu liberalizaciju.

Dačić se osvrnuo i na izjavu ministra Nenada Popovića koji je rekao da treba prekinuti dijalog ukoliko Priština ne odustane od vojske Kosova. Ministar Dačić je naglasio da takve izjave ne treba iznositi pre konsultacije sa predsednikom.

“To su stvari koje spadaju u red najviših pitanja. Srbija treba da ulaže maksimum. Ako nema dogovora, nema kompromisa, Srbija nikad neće podleći pritiscima. Do kraja godine broj zemalja koje su priznale Kosovo pašće ispod 100”, dodao je Dačić.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Prva TV

Comments