Štrahe protiv vojske Kosova i članstva u Interpolu

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjasnio se, nakon razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem u Beču, protiv članstva Kosova u Interpolu, kao i protiv formiranja vojske Kosova.

Hajnc Kristijan Štrahe je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da se na pitanja o članstvu Kosova u Interpolu i formiranja vojske ne može dati pozitivan odgovor dok se pitanje Kosova ne reši na nivou UN.

Pojasnio je da Austrija negativno gleda na članstvo Kosova u Interpolu, jer najpre treba razjasniti pravno stanje u skladu sa Rezolucijom UN 1244.

“Sve dok nemamo rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244, a ona je obavezujuća za obe strane, ne može se govoriti o članstvu u Interpolu i vojsci. Bez rešenja koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 nema daljih koraka”, poručio je Štrahe.

Prema njegovim rečima, na Balkanu postoje otvorena pitanja koja treba da se reše i ne smeju se uneti u EU. U tome odgovornost imaju Beograd i Priština, koji treba da doprinesu mirnom rešavanju otvorenih pitanja.

Podsetio je da su vođeni razgovori i da je čak razmotreno kao moguće rešenje razmena teritorija sa ciljem uspostavljanja održivog mira.

“To je sada, čini se, na ledu, ali pokazuje da postoje prave inicijative koje mogu voditi ka dogovoru, ako su obe strane dobre volje i pre svega međunarodna zajednica rezultate dogovora ispoštuje i prihvati”, podvukao je Štrahe.

Istakao je da treba da bude cilj da dve strane postignu dogovor, jer je samo tako moguć mirni razvoj.

Otvorena pitanja oko granica treba mirno rešavati uz dogovor i za to postoji puna podrška Austrije, naglasio je Štrahe.

“Razmotriti razmenu teritorija – ako bude kompromisa”

Podvukao je da ako dve strane postignu kompromis, a razmenu teritorija vide kao mogućnost za postizanje održivog rešenja, prema kojem bi deo severa Kosova gde žive Srbi, i deo Srbije u kojem žive Albanci razmene, to trebalo da se razmotri.

“Uvek smo imali stav da pogođene strane treba da daju predloge i da dogovor mora da bude održiv. Ako sve dve strane dogovore oko kompromisnog rešenja međunarodna zajednica bi to trebalo da poštuje, jer bi se time problem održivo rešio, a onda više ništa ne bi stajalo na putu budućem punom priznanju Kosova i imali bismo pravno razjašnjenje u vezi Rezolucije 1244”, objasnio je Štrahe.

Podsetio je da se podrazumevalo, kada je došlo do razlaza Češke i Slovačke, da se poštuje dogovor dva naroda.

“Zašto što je tada bilo prihvaćeno od međunarodne zajednice, na osnovu mirnog dogovora dve strane, sada ne bi bilo moguće na Balkanu”, upitao je Štrahe.

Istovremeno je naglasio da u rešavanju otvorenih pitanja treba uzeti u obzir i srpske interese, koji nailaze na sluh u Austriji.

Štrahe je naglasio da se mora razumeti da je Kosovo od bitnog interesa za Srbiju i da se po tom pitanju treba obazrivo odnositi.

Ukazao je da je bitno da se u pozitivnom duhu dođe do održivog rešenja koje bi obe strane prihvatile, jer bi tada budućnost Balkana mogla pozitivno da se razvija u pravcu Evrope.

Naveo je da već duže vreme neguje prijateljski kontakt sa srpskim političarima i da se to sada diže i proširuje na nivo dve vlade.

“Srbija je bez sumnje jedna od najvažnijih zemalja na Balkanu i garant za mir i stabilnost u regionu. Odnosi Srbije i Austrije su već sada dobri, ali treba da budu produbljeni. Iduće godine slavimo 150 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Mislim da je Srbija na pozitivnom putu u pravcu EU, a Austrija će je u tome podržati”, poručio je Štrahe.

Naveo je da Austrija želi da podstakne i podrži blagostanje, mir i stabilnost na Balkanu, a pristupni proces su najbolje sredstvo za to.

Evropska perspektiva Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana, prema njegovim rečima, u sopstvenom interesu su Austrije.

Podsetio je da je Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji sa oko 400 preduzeća koja zapošljavaju oko 18.000 ljudi.

Dačić: Nećemo podleći pritiscima za rešenje pitanja KiM

“Srbija je zainteresovana za rešavanje svih otvorenih regionalnih pitanja, zalaže se za regionalnu stabilnost, za mir i za međusobno pomirenje”, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodao da Beograd nikada neće podleći bilo kojim pritiscima koji će rešiti pitanje statusa Kosova na osnovu jednostranih akata koji su doneseni u Prištini u prethodnom periodu.

Dačić je, nakon razgovora sa Štraheom, novinarima rekao da Srbija i Austrija praktično nemaju spornih pitanja, osim različitog tumačenja i pogleda na pitanje Kosova.

Rešavanje otvorenih pitanja, istakao je, može da bude samo ukoliko se uvaže interesi svih.

“U tom smislu smo spremni na dogovore i dijalog sa Prištinom, naravno, mi očekujemo da EU koja moderira taj dijalog i u kom učestvuju predsednici Vučić i Tači, da EU izvrši dodatni pritisak kako bi se implementiralo ono što je dogovoreno i potpisano još pre pet godina”, rekao je Dačić.

Podsetio je da je nedavno bilo 2.000 dana otkad je potpisan Briselski sporazum, a nije formirana Zajednica srpskih opština, što je za Srbiju veoma važno, jer je to bio uslov zbog kojeg smo potpisali Briselski sporazum.

Takođe, jasno je da nema rešavanja ovog otvorenog pitanja bez uvažavanja zajedničkih i pojedinačnih interesa srpskog i albanskog naroda, naveo je Dačić i dodao da su u tom smislu postojale određene ideje od predsednika Vučića koje su nailazile na različite komentare, ali što se nas tiče, želimo da imamo aktivnu ulogu.

“Ali, svakako da bez spremnosti na kompromis i uvažavanja srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji Srbija neće nikad podleći bilo kojim pritiscima koji će rešiti pitanje statusa Kosova na osnovu jednostranih akata koji su doneseni u Prištini u prethodnom periodu”, rekao je Dačić.

Dačić kaže da Srbija moli sve naše prijatelje da imaju u vidu takvu poziciju naše zemlje, da daju šansu dijalogu i da daju šansu pronalaženju mirnog kompromisnog rešenja.

“Zato je za nas značajno, imajući u vidu da Priština i dalje donosi određene jednostrane akte, kao što je juče bila odluka da se krene u transformaciju, odnosno, formiranje Vojske Kosova, što je apsolutno suprotno svim rezolucijama međunarodnih organizacija i institucija, kao što su Rezolucija 1244”, rekao je Dačić.

Srbiji je, istakao je ministar, bitna tu i pozicija Austrije i mi veoma pozitivno ocenjujemo ovaj stav koji je izneo vicekancelar Štrahe vezano za stav Austrije za formiranje vojske Kosova.

“Takođe, kada je reč o međunarodnim organizacijama, mi smatramo da pre postizanja dogovora ta pitanja ne treba da budu uopšte na dnevnom redu. Zato je i važna pozicija Austrije kada je reč o Interpolu, Unesku i drugim međunarodnim organizacijama gde Kosovo pokušava da pitanje tog članstva iskoristi za promociju svoje državnosti, a ne kao što neko kaže za policijsku saradnju kada je Interpol u pitanju”, rekao je Dačić.

Izraziviši zadovoljstvo razgovorom sa Štraheom, Dačić je naglasio da će to biti veliki korak u unapređenju odnosa naših dveju zemalja i razvoj prijateljskih odnosa.

Ocenio je da su odnosi Srbije i Austrije u usponu, te dodao da se očekuje dolazal u Beograd kancelara Sebastijana Kurca, vezano za jubilej naših diplomatskih odnosa (145 godina), kontakte i posetu ministarke Knajsl.

“Želimo da naša saradnja bude svestrana i zaista mogu da izrazim samo zadovoljstvo zbog razvoja naših bilateralnih odnosa, imajući u vidu da je Austrija jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera”, rekao je ministar.

Podsetio je da je Austrija ne samo jedna od najvećih investitora, skoro 1.000 kompanija posluje u Srbiji, gde su vlasnici austrijski državljnai ili pravna lica sa austrijske teritorije.

Oni zapošljavaju nekoliko desetina hiljada ljudi u Srbiji.

Spoljnotrgovinska razmena je prošle godine bila skoro milijardu evra i veliki su poslovi u toku, zajedničke aktivnosti i očekujemo da se ta ekonomska saradnja što više razvija.

“Želim da se zahvalim Austriji na podršci koju nam pruža kada je reč o evropskim integracijama. Mi smo svesni važnosti evropskih integracija, kao što znate Srbija želi da bude članica Evropske unije, u tom smislu je važna harmonizacija našeg sistema sa vrednostima EU i to je bitno za reformu celog našeg društva. U tom pogledu je bitna podrška država članica EU, Austrija je među zemljama koje najviše podržavaju evropski put Srbije”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da u tom pogledu želi da zahvali Austriji što prilikom svog predsedavanja EU ima inicijativu da se što više poglavlja otvori, a da li će to tako biti ne zavisi naravno samo od Austrije nego od svih država članica.

“Takođe mislim da je bitno da širimo našu saradnju i u svim drugim oblastima koje su od značaja. Značajan je i današnji događaj koji će uslediti, vezan takođe za reformu naše državne uprave i u tom pogledu su saradnja ovih ministarstava koje se bave državnom upravom i lokalnom samoupravom veoma značajna”, zaključio je Dačić.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još