• Početna>
  • Vesti>

Palmer: Rešenje za Kosovo mora biti dobitničko za obe strane

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer pozvao je Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio “vin-vin”, gde obe strane dobijaju. Upozorava da zamrznuti konflikt može da ima posledice po stabilnost regiona.

Sada je vreme za kompromis i za fleksibilnost, poručio je Metju Palmer.

Naglašava da rešenje mora biti dobitničko (“vin-vin”), jer, istakao je, ako to bude odnos dobitnik-gubitnik onda neće biti sporazuma.

“Ne podržavamo nijednu specifičnu formulu, niti ima blanko čeka kad je reč o podršci SAD. Apelujem na Srbiju i Kosovo da iskoriste istorijsku priliku”, rekao je zvaničnik Stejt departmenta na Beogradskom bezbednosnom forumu.

“SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se odvija pod okriljem EU. Pozdravljamo intenziviranje napora u poslednjih nekoliko meseci kao bi se došlo do sporazuma”, rekao je Palmer.

Dodao je da dve strane to ne mogu potpuno same, da je međunarodna zajednica tu da pomogne, ali da on ne može biti nametnut spolja.
SAD snažno podržavaju stabilan, prosperitetan region integrisan u evroatlantske organizacije, zaključio je Palmer.

“I zamrznuti konflikt može da ima posledice”

Naveo je da razume zabrinutost dela međunarodne zajednice da bi eventualna razmena teritorija kao deo sporazuma Beograda i Prištine imala posledice po region ali i šire, ali da brine i mogućnost da sporazuma uopšte ne bude, jer i zamrznuti konflikt takođe može da ima loše posedice po stabilnost regiona.

“Pitanje je kako izbalansirati te rizike”, rekao je Palmer.

Na pitanje iz publike kako će SAD prevazići “evroatlantski procep”, imajući u vidu da se Nemačka snažno protivi idejama o korekciji granica jer smatra da bi to imalo dalekosežne posledice ne samo na region već znatno šire, on kaže:

“Važno je reći da SAD ne daju prednost nijednom ishodu, ne propagiramo neko konkretno rešenje, nismo deo pregovora i ne guramo ideje. Ali, pokušavamo da ohrabrimo obe strane da nađu put napred i dođu do rešenje koje bi bilo trajno, održivo i koje može da bude prihvaćeno u javnosti obe strane. Kada je reč o eventualnim specifičnostima sporazuma – nismo još videli plan, sve dok nema konkretnog sporazuma teško je pričati apstraktno.”

Dodaje da je svestan zabrinutosti zbog mogućih posledica “prilagođavanja granica” po region i šire, ali, kako je istakao, postoji i druga vrsta zabrinutosti – šta ako ne bude postignut sporazum.

“Želimo da vidimo kako sporazum izgleda, a potom bismo razmotrili sve specifičnosti i rizike i sa partnerima kako bi sporazum mogle da podrže same strane, za koji bismo mogli da se založimo i iza kojeg bi drugi mogli da stanu”, zaključio je Palmer.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još