• Početna>
  • Vesti>

Dušan Radaković: ZSO – žila kucavica Srba na Kosovu

“Kosovski Srbi mnogo očekuju od Zajednice srpskih opština koja je žila kucavica njihovog ostanka i opstanka na Kosovu”, izjavio je izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice Dušan Radaković.

Radaković navodi da je nakon što su javnosti predočene ideje predsednika Srbije i Kosova o rešenju kosovskog pitanja prestala svaka priča o ZSO.

“Nalazimo se u pat poziciji, a tome po prvi put doprinosi i različito gledište zemalja Kvinte“, kaže Radaković i ističe da dijalog nema alternativu i da bi trebalo naći rešenje koje je prihvatljivo za obe strane.

‚‚U nekoj smo vrsti zamrznutog konflikta već 18 -19. godina”, tvrdi Radaković i dodaje da je zbog toga sve manje Srba na Kosovu pa je neophodnost pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja utoliko veća.

„Svako rešenje koje je prihvatljvo za obe strane je bolje od toga da nemamo rešenje.U situaciji kada imamo sve manje doktora, profesora, doktora nauka, mi mnogo gubimo“, navodi on.

Radaković napominje da niko ne zna konačno rešenje, ali je realno da bi Srbi na severu prihvatili razgraničenje.

“Međutim, šta bi se desilo sa Srbima južno od Ibra i ko bi njima u tom slučaju garantovao bezbednost i poštovanje njihovih prava, koja su teškom mukom stečena”, upitao je Radaković.

Srbi očekuju optužnice Specijalnog suda

Nakon dve i po godine od osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine i dalje nemamo nijednu optužnicu i zbog toga se bojim da on ne bude kao Euleksov sud, kaže Radaković.

“Od ovog kvazi funkcionalnog suda Srbi očekuju mnogo, očekuju optužnice, očekuju da čuju imena, a mi gubimo dragoceno vreme, mnogi svedoci su umrli“, ukazao je Radaković, napomenuvši da ima prostora za rad, ali je pitanje ima li volje za to.

Prevremeni izbori ne bi promenili ništa

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovici očekuje prevremene parlamentarne izbore početkom sledeće godine, ali smatra da oni suštinski ništa neće promeniti na političkoj sceni Kosova.

“Izgubićemo vreme bez dijaloga i mogućnost zajedničkog rešavanja problema, dok ćemo s druge strane ponovo imati manje-više istu političku garnituru na vlasti”, rekao je Radaković u emisiji “Razgovor” RTK2 .

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još