• Početna>
  • Vesti>

Simić: Potrebni ekonomski mir i napredak, a ne militarizacija ili rat

Poslanici kosovske skupštine usvojili su u načelu tri nacrta zakona koji se tiču transformacije kosovskih snaga bezbednosti u vojsku. Jedan od nacrta predviđa i formiranje ministarstva odbrane. Srpski poslanici su, pošto su saopštili da su protiv, napustili zasedanje skupštine, a napuštanje sedice poslanika Srpske liste praćeno je uvredama i pogrdnim rečima upućenih od strane albanskih poslanika. Obraćajući se poslanicima u Skupštini Kosova na početku zasedanja poslanik Srpske liste Igor Simić poručio je da  Srbima i drugima trebaju ekonomski mir i napredak, a ne militarizacija ili rat.

Stavljanjem na dnevni red Zakona za čiju izmenu je potrebno menjati Ustav, odnosno dobiti podršku srpskih poslanika, pokušali su, i na žalost uspeli u tome, da glasovima isključivo albanskih poslanika, protivno Ustavu izglasaju nove zakone koji omogućavaju transformaciju BSK u neku vojsku Kosova. Srpska lista je bila apsolutno protiv jer je to prvenstveno protiv interesa celokupnog srpskog naroda“, rekao je Igor Simić, poslanik Srpske liste u pokrajinskoj skupštini.

Simić je dodao da je  transformacija BSK protivna Rezuluciji 1244 i neće doprineti stabilnosti Zapadnog Balkana.

„Rezolucija 1244 SB UN jasno kaže da na prostoru Kosova i Metohije jedina vojna naoružana formacija može biti KFOR koji je ovde došao uz saglasnost Republike Srbije“, naglasio je Simić i naglasio da je baš danas u 14 časova započeta zajednička vežba KFOR-a i BSK.

Simić je podsetio da je upravo takvo delovanje protivno onome što se moglo čuti početkom godine kada je od strane NATO-a  i pojedinih zemalja zapadne Evrope više puta ponovljeno da osim uz ustavne promene, odnosno saglasnost srpskih poslanika nikada neće podržati transformaciju BSK u vojsku Kosova.

Prema mišljenju Simića transformacija BSK nije ni u interesu Albanaca.

„U Prištni nisam video neko oduševljenje ovom odlukom. Potez je više simboličan, za političare a ne za običan narod“, rekao je Simić.

Govoreći o napuštanju sednice Skupštine Simić je rekao da se srpski poslanici nikada ne žale na uslove u kojima rade.

„Mi tamo predstavljamo svoj narod i to ćemo raditi bez obzira na uslove u kojima se nalazimo. Dok smo izlazili čule su se uvrede, pogrdni nazivi i poruke Srbima da nisu dobrodošli..To je folklor na koji smo navikli a kome ne bi trebalo da ima mesta u skupštini i trebalo bi da naidje na osudu svih medjunarodnih organizacija koje prate rad skupštine i ambasada u Prištini“, zaključio je Simić.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još