Patrijarsi danas u Gračanici

U sklopu posete Srpskoj pravoslavnoj crkvi, patrijarh srpski Irinej i patrijarh antiohijski i celoga Istoka Jovan X, započeli su dvodnevnu posetu Kosovu. Obišli su manastire Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane, odakle su poručili da srpski i antiohijski narod dele istu sudbinu.

Patrijarh srpski Irinej stigao je na Kosovo juče,  zajedno sa patrijarhom antiohijskim Jovanom X i članovima Sinoda SPC. Najpre su obišli Pećku Patrijaršiju, odakle je srpski patrijarh poručio da su gradovi na Kosovu gotovo ostali bez srpskog naroda, i da Srbi koji su ostali u njima žive u teškim uslovima, lišeni slobode i svih ljudskih prava.

“Njihova imovina je uzurpirana, u njihove domove ušli su Albanci. Svakodnevno čujemo da mnogi stradaju, a to se sve čini sa namerom da se Srbi ne bi vratili na Kosovo. Ostali su nam manastiri, oni koji nisu porušeni, oni su nada našega naroda da će se nekada vratiti na ove prostore. Oni danas predstavljaju našu istoriju, kulturu i naš narod”, izjavio je Irinej.

Nakon Pećke Patrijašije, usledila je poseta manastiru Visoki Dečani, gde ih je sa sveštenstvom i monaštvom, dočekao episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije.

“I pored svih teškoca, nakon rata sa Kosova u vremenu takozvanog mira, uprkos prisustvu međunarodnih snaga proterano je preko 200 hiljada pravoslavnih hrišćanskih Srba, naš narod i dalje opstaje na svojim vekovnim ognjištima. Većina Srba još uvek žive u većinskim albanskim muslimanskim sredinama, trudeći se da sačuvaju svoju veru i predanje. Naša crkva je bila i ostala glavni oslonac narodu, a svetinje kao što su Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica, Ljeviška, Devič i druge stalno nas podsećaju ko smo bili, šta jesmo i da treba da ostanemo”, istakao je vladika Teodosije.

Patrijarh antiohijski Jovan X istakao je da antiohijski narod, kao i srpski, živi u teškim vremenima.

“Srpska i Antiohijska crkva su crkve mučeništva. Ali ovaj sveti krst vodi nas na dan vaskrsenja. Ova zemlja je dala mnogo mučenika i svetitelja. Nemojte se plašiti zla, nemojte se plašiti mraka, zato što je svetlost Hrista jača i mi sinovi vaskrsenja ne plašimo se smrti”, rekao je patrijarh antiohijski.

Prema planu posete, dvojica crkvenih poglavara, danas će posetiti manastir Gračanicu, odakle idu u Niš.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još