Patrijarh Irinej: Nikakva podela, ne smemo da im damo Kosovo

Crkva ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji, rekao je u Gračanici patrijarh srpski Irinej, koji je u društvu patrijarha antiohijskog i sveg Istoka Jovana X i velikodosnojnika pravoslavne crkve obišao manastir u ovom mestu.

“Nikakva podela, ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam ja bio preko 15 godina, da bude u nekoj drugoj državi, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica. To u moju glavu ne ulazi, a pogotovo ne u srce. Videćemo. Kuvaju se stvari, delimično se malo i menjaju, valjda ćemo isplivati iz ovog gliba u kojem jesmo”, rekao je patrijarh Irinej u Gračanici i dodao:

“Crkva nikada nije menjala svoj stav, njen je stav – tu smo i tu ostajemo dokle postojimo. Neka okupiraju, kao što okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im to damo. To je osnovna stvar”, bio je jasan patrijarh.

“Pratimo sve ono što se ovde dešava. Vaš položaj je težak, možda teži nego ikada, ali moramo se svi boriti da se ovde održimo. Dok smo ovde, to je naše, ako budemo, ne daj Bože, napustili ove svete prostore, onda to već neće biti naše. Može biti u srcu, ali ne, nadamo se pre svega u pomoć Božiju i svetitelja koji počivaju na Kosovu, u Pećkoj Patrijaršiji, u Dečanima. Bilo je mnogo teških vremena u prošlosti. Moramo učiniti sve da i ovo prođe. Dolaze mnoga teška iskušenja i nevolje, ali i prolaze. Možda je ovo nama samo jedna dobra opomena da se vratimo Bogu i sebi, ovo je velikim delom učinjeno zato što smo mi udaljeni i od Boga i od sebe, a mi ćemo ovim stradanjem i verom svojom ponovo postati ovde gde jesmo i ostati za svagda”, zaključio je patrijarh srpski Irinej.

“Mnogo smo radosni što smo danas na Kosovu, što smo videli narod koji teško živi, ali je ipak ovde ostao. Molimo se za ovaj manastir i sestre koje ovde žive, molimo se Bogorodici da ih čuva. Svi narodi prepoznaju ime Bogorodice, dolaze u njene manastire, pa i muslimani uzimaju blagoslov. Manastire treba da poštuju sve religije, treba svi da živimo zajedno i poštujemo jedni druge, iako svako ima svoju religiju. Mi sad prolazimo kroz jako težak period kroz koji ste vi prošli 1999. godine, ali vidim da pravoslavni narod želi da ostane na pravoslavnoj zemlji. Molim se Bogu da ne odete odavde. Naša vera je uvek put ka krstu i ja se zahvaljujem, u ime Antiohijske crkve, što smo imali priliku da vidimo ove svetinje i upoznamo jake ljude koji ovde žive”, rekao je patrijarh antiohijski i sveg Istoka Jovan X.

Patrijarhe Irineja i Jovana X u Gračanici je dočekao episkop raško-prizrenski Teodosije. Nakon dvodnevnog boravka na Kosovu, delegacije dve crkve uputiće se u Niš.

 

Izvor KIM RTV

Comments