• Početna>
  • Vesti>

Jevtić o transformaciji KBS: Zašto je međunarodna zajednica promenila stav?

Poslanici kosovske skupštine danas bi trebalo da raspravljaju o tri predloga, koja se odnose na transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova. To je takozvani plan B kojim Priština pokušava da formira Vojsku Kosova zaobilazeći sve sporazume i dogovore prema kojima to nije moguće bez saglasnosti Srba i ustavnih promena.

Potpredsednik Srpske liste i član kosovske vlade u ostavci Dalibor Jevtić rekao je za RTS da je važno da se danas još jednom čuju stavovi političkih predstavnika Srba na Kosmetu i da se postavi pitanje kako je moguće da, nešto što zalazi u interes nevećinske zajednice nije ustavno pitanje.

Jevtić poručuje da je reč o inicijativi koja podriva budućnost dijaloga. Napominje da pravne mogućnosti prestavnika Srba nisu velike u smislu da mogu da spreče proces usvajanja zakona.

“Kada smo nekoliko puta govorili da treba da se usvoje zakoni važni za Zajednicu srpskih opština, onda su govorili da je to zalaženje u pitanje ustava. Kako sada to nije slučaj?”, upitao je Jevtić.

Rekao je da postoji mogućnost obraćanja ustavnom sudu, ali napominje da ni od toga ne bi trebalo očekivati mnogo, jer šta god predstavnici Srpske liste predlože i pitaju, to se shvata kao protivno interesu albanske zajendice.

Komentarišući odnos međunarodne zajednice prema transformaciji KBS, Jevtić podseća da su upravo predstavnici NATO-a i najmoćnijih zemalja govorili da sve treba da se uradi u skladu sa ustavom.

“Postavlja se pitanje zašto su promenili stav”, navodi Jevtić i dodaje: “Da li je ovo način da se rešavaju problemi i da li to pomaže ili odmaže dijalogu?”.

Govoreći o tome što su albanski poslanici odbili da se Vidovdan uvede kao praznik na Kosmetu, Jevtić kaže da to dokazuje da se sve što dolazi kao predog Srba u kosovskoj skupštini jednstavno odbija.

Kada je reč o zahtevima za povlačenje Unmika, Jevtić kaže da se o tome govori već neko vreme i da Srbi nisu iznenađeni.

Izvor: RTS

Foto: Kosovo pres

Comments

Pročitaj još