“I ako ode Euleks, EU ne gubi interes na KiM”

Evropska unija ili drugi spoljni akteri neće izgubiti interes na Kosovu i Metohiji, čak i ako bi došlo do ukidanja misije Euleksa ili Unmika.

To smatra predavač na Univerzitetu Sent Endruz u Škotskoj Mateja Peter.

“Čak i sa ukidanjem misije Euleksa, Unmika, ako se to uopšte dogodi, ne znači da će EU ili drugi spoljni akteri izgubiti interes na Kosovu, a kako su se proteklih nekoliko meseci ubrzali razgovori o ovim pitanjima, mnoge evropske sile su počele da govore o povećanju sopstvenog prisustva na Kosovu”, rekla je Mateja Peter za Tanjug na marginama Beogradskog bezbednosnog foruma.

Prema njenim rečima, kada se govori o eventualnom povlačenju Euleksa i Unmika, više je reč o promeni rekonfiguracije međunarodnog prisustva na Kosovu, što, ocenjuje, ukazuje da su EU i evropske zemlje, ali i druge globalne sile i dalje zainteresovane za bezbednosnu situaciju na KiM.

Istovremeno je ocenila da je uloga Euleksa u sprovođenju vladavine prava blago preterana, navodeći da su mnogi procesi prebačeni na kosovske institucije.

“Neće biti izvršne uloge, koju Euleks sada ima, ali ne znači da će aspekt izgradnje kapaciteta nestati”, rekla je Mateja Peter.

Prema njenim rečima, situacija se menja jer EU, u vreme kada se “stvari razvijaju u procesu normalizacije odnosa i drugih događaja, počinjenje da konceptualizuje svoje prisustvo na terenu”.

Mateja Peter ocenjuje da će se situacija promeniti u određenoj meri, ali da će se problemi rešavati uz pomoć drugih sredstava.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."