• Početna>
  • Vesti>

Filozofski fakultet obeležava 58 godina rada: Ostali smo, opstali i ostaćemo

Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležio je danas 58 godina nastavno-naučnog rada.

Tim povodom održana je svečana akademija na kojoj  je dekan prof. dr Mirjana Lončar Vujinović podsetila na dinamičnu prošlost fakulteta i poručila da  je ova ustanova pod svim okolnostima ostala, opstala i da će na ovim prostorima i ostati.

„ Filozofski fakultet nema isključivo nastavnu i naučnu ulogu na Univerzitetu, već predstavlja i važnu instituciju u društvenoj i kulturalnoj sferi Univerziteta a posebno Kosovske Mitrovice. Ovaj  fakultet je sa svojim nastavnicima, asistentima, stručnim saradnicima značajan faktor u uspostavljanju  međunarodnih veza , saradnje sa fakultetima i univerzitetima u Evropi  i šire. Relativno oporavljeni od stresova i trauma svih ovih godina, ipak stojimo uspravno jer borba za opstanak još uvek traje“ rekla je Lončar Vujinović.

Akademiji je prisustvovao i rektor  Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Klosovskoj Mitrovici prof. dr Rade Grbić . Čestitajući Filozofskom fakultetu 58 godina rada, on je istakao da je ovaj fakultet, kao ustanova sa nadužom tradicijom na Univerzitetu, jedan od njegovih glavnih stubova nosača.

„ Želja rukovodstva Univerziteta i ovog Fakulteta je da još mnogo godina u obrazovnom sistemu Republike Srbije proslavljamo dane i godišnjice i Filozofskog i svih ostalih fakulteta i da se nadamo u naš opstanak na ovim prostorima“ poručio je rektor.

Predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Luka Jovanović  istakao je da Filozofski fakultet već 58 godina uspešno ispunjava misiju stvaranja  mlade inteligencije koja će jednog dana voditi Srbiju.

„Bez partnerstva nastavnika i studenata nema znanja. Tu negde između je Studentski parlament. Mi smo oči i uši studenata. Uvek tu da saslušamo njihove probleme. Mi smo i njihova usta i ruke,  da njihove potrebe prenesemo nadležnima  i da rešenje sprovedemo. To ne bi išlo lako da ne nailazimo na punu podršku uprave Fakulteta“ naglasio je Jovanović.

Na današnjoj akademiji najboljim studentima uručene su zahvalnice i prigodne novčane nagrade.

Upriličen je i prigodan recitatorski program.

Filozofski fakultet osnovan je 1960. Godine u Prištini kao ogranak Univerziteta u Beogradu.  Od 1999. Fakultet je radio u vrlo teškim uslovima u Vranju. Povratkom Univerziteta u severnu Kosovsku Mitrovicu 2001. godine, Filozofski i Filološki fakultet organizovani su kao jedinstven fakultet pod nazivom Filozofski fakultet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Svoj nastavno-naučni rad Filozofski fakultet od tada ostvaruje u novoizgrađenom i savremeno opremljenom objektu u neposrednoj blizini Rektorata i središtu većeg broja fakulteta Univerziteta u Prištini. Fakultet je opremljen savremenom nastavnom tehnologijom i sredstvima, uključujući biblioteku sa preko 30.000 različitih naslova, čitaonicu za studente, kabinet za informatiku, specijalizovane učionice za učenje jezika, bežičnu internet mrežu i amfiteatar sa 100 mesta, kao i prostor za rad studentskog parlamenta.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još