• Početna>
  • Vesti>

Načelnik GŠ: Ključni problem KiM, nema razloga za strah

Ključni regionalni problem koji ugrožava suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije je složena situacija na Kosovu i Metohiji, kaže načelnik generalštaba Milan Mojsilović.

Ali, kako je dodao, građani nemaju razloga za strah jer Vojska neprekidno prati situaciju i spremna je da adekvatno reaguje na eventualne promene stanja bezbednosti i spreči prelivanje krize na teritoriju centralne Srbije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je u intervjuu za “Večernje novosti” izjavio da je niz postupaka vlasti u Prištini u poslednje vreme doprineo nestabilnosti regiona, objasnivši da misli na ignorisanje briselskih sporazuma, nametanje rešenja bez uvažavanja stavova Srbije i srpske zajednice na KiM, transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i posetu koasovskog predsednika Hašima Tačija jezeru Gazivode.

Prema njegovim rečima, jedini adekvatan sagovornik za pitanje bezbednosti na KiM je Kfor s kojim Vojska Srbije ima razvijenu saradnju.

“Mi ćemo učiniti sve da se poštuju međunarodne obaveze i pravna akta i da u duhu odluka predsednika Republike i premijera nastavimo profesionalnu saradnju s Kforom, ali insistiramo da ih poštuju i svi drugi akteri”, izjavio je Mojsilović i dodao da iako su međunarodne snage jedina legitimna oružana formacija, od Kfora se traže garancije da će srpski narod u potpunosti biti zaštićen.

Upitan da prokomentariše medijske napise da je blizak NATO-u i da je njegovo imenovanje “gest dobre volje Srbije prema Zapadu”, Mojsilović kaže da je živeo i u Rusiji i u Briselu, učestvovao u ratnim dejstvima na prostoru bivše Jugosalavije i na KiM i da nema razloga ikome da se pravda, kao i da će voditi računa isključivo o interesima države u skladu sa Ustavom.

Govoreći o sprovedenim reformama Vojske Mojsilović je rekao da je bilo nekih “neadekvatnih mera”, ali da one nisu uticale na sposobnost Vojske da “adekvatno odgovori”.

“Promene u okruženju veoma utiču na ono što će se u narednom periodu dešavati. Mnoge stvari menjamo i unapređujemo. Vojska Srbije, bez obzira na promene bezbednosnog okruženja, uvek će biti spremna da adekvatno vojno odgovori”, rekao je Mojsilović.

Tanjug

Comments

Pročitaj još