• Početna>
  • Vesti>

Kopija ikone Bogorodice “Vratarnice” na dar vernom narodu Kosova i Metohije

Kopija ikone Presvete Bogorodice “Vratarnice” (Portaitise) od danas će  trajno biti  izložena u hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ova ikona, rađena po uzoru na čudotvornu Bogorodicu Portairisu  iz manastira Ivireta na Svetoj Gori, dar je ruskog dobrotvora iz Ukrajine Konstantina Šavele.

 

Ovim povodom, svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Dimitrija služio je  vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje vladike Ruske pravoslavne crkve Viktora,  igumana hilandarskog arhimandrita Metodija i mnogobrojnog monaštva i sveštenstva  eparhije.

 

Nakon liturgije, vladika Teodosije je rekao da je Bogorodica “Vratarnica” sa Svete Gore došla u ovaj grad  da bi nas molitveno sabrala da dočekamo nju i drage prijatelje i dobrotvore iz daleke Ukrajine.

“Dobrotom našeg brata Konstantina, po blagoslovu episkopa Viktora i arhimandrita Metodija ova ikona koja je naslikana po uzoru na originalnu,  stigla je ovde da nas okrepi, da nas utvrdi na prvom mestu u veri i nadi u našega Gospoda. U ovim danima kada svi ulažemo velike napore da opstanemo  u ovom gradu, na Kosovu i Metohiji – ne svojom silom, nego silom božjom, molitvama Majke Božije –  evo blagoslova. Presveta Bogorodica nas pohodi sa Svete Gore, iz njenog  vrta. Ovo je najbolji znak da nas Gospod ne ostavlja kada nam je najteže” rekao je vladika Teodosije.

On je istakao da nije nimalo slučajno što smo danas svi zajedno ovde – verni narod na Kosovu i Metohiji i dobrotvori koji dolaze iz Ukrajine, zemlje u kojoj crkva danas takođe prolazi, kako je rekao “krsni vhod”.

“Iskušenja koja nas zadese u ovom svetu, imaju razlog. On je u tome što mi kao hrišćani, zaboravljamo na obaveze koje na nama počivaju. A Gospod koji se više brine za naše spasenje od nas samih, i tada brine za nas” rekao je vladika Ruske pravoslavne crkve Viktor u svom obraćanju narodu.

“Ja se nadam da u iskušenjima  u kojima  se trenutno Ukrajinska  pravoslavna crkva nalazi, da je Gospod neće ostaviti. Blagodarimo vam na ljubavi, brizi i pažnji” rekao je vladika Viktor.

Sa delegacijom Ruske pravoslavne crkve u Kosovsku Mitrovicu je doputovao i Konstantin Šavel, darodavac ove ikone i tom prilikom, vladika Teodosije ga je u znak blagodarnosti, odlikovao Gramatom.

Ujedno, gramata za “pokazanu ljubav prema majci Crkvi i pomoć hramovima Eparhije raško-prizrenske” uručena je Radošu Petroviću iz Kosovske Mitrovice.

Gostima iz Ukrajine, vladika Teodosije zajedno sa vermin građanima, uručio je kao uzdarje umetničku sliku  “Hram Svetog Dimitrija”.

Na današanjoj liturgiji, u sveštenički čin rukopoložen je đakon Jovan Cvetković iz Pasjana.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još