Ljimaj: Kosovo će imati vojsku do kraja novembra

Predsednik “Inicijative – Socijaldemokratije” i potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj najavio je da će ove godine zakonski biti ustrojena kosovska vojska, precizirajući da bi to moglo da bude krajem novembra.

“U našim rukama je da donesemo zakone o Kosovskim snagama bezbednosti. Kosovo će imati vojsku do kraja sledećeg meseca, u skladu s parlamentarnim procedurama”, rekao je Ljimaj na sastanku sa strukturama njegove stranke u Prizrenu.

Ponovio je da se o “teritoriji i nezavisnosti Kosova” ne može pregovarati, i da Kosovo nikada neće prihvatiti rešenje poput Republike Srpske.

“Postoje tri stvari koje očekujemo – liberalizaciju viza, formiranje vojske i članstvo u Interpolu”, rekao je Ljimaj, koga je kosovska vlada ovlastila da bude njen glavni predstavnik u dijalogu sa Beogradom.

Ljimajevu najavu da bi nacrti zakona o transformaciji KSB mogli da budu podržani u parlamentu krajem novembra, podržao je poslanik iz redova Demokratske partije Kosova Mergim Ljuštaku. On se zalaže da to bude 28. novembra.

Taj datum Albanci slave kao dan zastave Republike Albanije.

Izvor: RTS

Foto: AFP

Comments