• Početna>
  • Vesti>

Održani Pesnički susreti “Lazar Vučković” u Kosovskoj Mitrovici

U sali Mitrovačkog dvora u Kosovskoj Mitrovici danas su održani ovogodišnji Pesnički susreti “Lazar Vučković”.

Hor OŠ “Sveti Sava” je svečano otvorio početak manifestacije pesmom “Kosovska Mitrovica”.

Stihovima Lazara Vučkovića prisutne su pozdravili Vuk Tvrdišič i Anđela Babincev.

Nakon njih, svojim pesmama i umetničkim pozdravima su se predstavili Darija Mašković i Aleksandar Kasalović.

  

Milan Mihajlović, direktor gradske biblioteke “Vuk Karadžić” i istaknuti pesnik pozdravio je sve prisutne i poručio da “što ne boli – nije život a što ne prolazi nije sreća”, citirajući stihove nobelovca Ive Andrića.

“Biću iskren da me je mnogo bolelo poslednjih deset godina, iako sam bio redovan učesnik karavana “Lazar Vučković”, to što Kosovska Mitrovica nije na mapi krstarenja na Kosovu i Metohiji. Danas sam srećan jer iskazujem ono lično, zato što su moji počeci usko vezani upravo za ove pesničke susrete. Nadam se da će od sada ponovo Kosovska Mitrovica biti na mapi pesničkog karavana” kazao je Mihajlović.

Pored dvadesetak istaknutih srpskih pesnika u programu su učestvovali i učenici osnovnih i srednjih škola u Kosovskoj Mitrovici kao i hor OŠ “Sveti Sava” iz Kosovske Mitrovice pod rukovodstvom profesora Sandre Marković.

Direktor “Ustanove Panorama – Jedinstvo” Svetozar Vlahović je istakao da je teško stvarati u neadekvatnim uslovima i da mu je veoma drago što je Kosovska Mitrovica lepša nego što je bila:

“Sitan doprinos smo dali i mi, prebacivši redakciju u ovaj vaš i naš grad. Nadam se da ćemo se i dalje sa ovog mesta širiti i širiti misiju očuvanja jezika, pisma, našeg naroda i za sve one koji su zainteresovani za ono što radimo u kulturi” poručio je Vlahović.

Pesnici koji su učestvovali na “Pesničkim susretima” su Radoslav Zlatanović, jedan od utemeljivača “Pesničkih susreta”, Radoslav Zlatanović, Ranko Đinović, Nenad Jero Radenković, Novica Sovrlić, Lela Marković, Momčilo Moša Odalović i drugi.

Organizator manifestacije je Ustanova Panorama-Jedinstvo a pokrovitelji privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i Gradska biblioteka “Vuk Karadžić”.

 

  

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još