Janjić: Nastavak Briselskog sporazuma tek na proleće

Predsednik Upravnog odbora Foruma za međuetničke odnose u Beogradu Dušan Janjić smatra da će se Briselski dijalog, iako planiran za kraj septembra, nastaviti tek početkom proleća.

„Lično mislim da je posrednička uloga Federike Mogerini završena, a da obe strane igraju na kartu protoka vremena i čekaju da prođu razgovori o Bregzitu i evropski izbori“, izjavio je Janjić u emisiji “Sporazum” koja se emituje na mreži srpskih TV stanica na Kosovu.

Po njegovom mišljenju Vučić i Tači su u jednom momentu bili motivisanI da postignu neki sporazum, ali su shvatili da je to samo promocija Mogerinijeve.

Postavlja se pitanje, gde se u ovom trenutku dijalog nalazi. Ako je suditi po incidentima, rekli bi „pred rat“. a u suštini oni su već porazgovarali o svim detaljima novog formata, tako da u svakom momentu, kada to procene sami ili njihovi mentori, mogu da se vrate za pregovački sto“, kaže Janjić i dodaje da se to neće desiti pre proleća.

Bez obzira na te kalkulacije zbog unutrašnjih potreba, političari moraju da se vrate pregovorima, samo da se utvrdi vreme, s obzirom na to da je i za Sjedinjene Države prioritet danas nešto drugo: stabilizacija mira u Siriji, izbori i završetak procesa u Severnoj Koreji.

„Mi ponovo idemo na zapećak i bolje da se bavimo izborima i crtanjem mapa, nego ovim bezbednosnim incidentima i provokacijama“, poručuje Janjić.

Tahiri: Tači predvodi Kosovo sve do sveobuhvatnog sporazuma

Savetnik bivše predsednice Kosova Ramuš Tahiri ne očekuje personalne promene u sastavu kosovske delegacije u nastavku Briselskog dijaloga i pored inicijativa Vlade i Skupštine.

„Pregovori se vode na tehničkom i političkom nivou, a predsednik je po ustavu nadležan da predstavlja Kosovo u zemlji i inostranstvu. Njemu ni skupština ne može uzeti to pravo. Tači će, dakle, voditi političke razgovore do kraja, odnosno postizanja sveobuhvatnog sporazuma u kojem će strane biti ravnopravne i koji će imati međunarodne obaveze i garancije“, kazao je Tahiri.

U postizanju sveobuhtanog sporazuma pitanje granica se neće moći izbeći, ocenjuje Tahiri.

„Nema potpune suverenosti ni za Kosovo, ni za Srbiju. Mi smo upućeni jedni na druge kroz razgovor i moramo normalizovati odnose, a ne izmišljati neke posebne uslove, jer kriza nije samo kod nas. Treba naći rešenje koje je dobro i za narod i za države u duhu evropske zajednice i međunarodnih konvencija“, kaže Tahiri.

Rat između Srbije i Kosova nemoguć

Komentarišući izjavu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da su na zapadnom Balkanu mogući novi sukobi ukoliko region izgubi evropsku perspektivu, Ramuš Tahiri smatra da se to ne može desiti između Kosova i Srbije, niti je takav rat uopšte moguć, bez obzira na tenzije, iz prostog razloga što je na Kosovu prisutan KFOR, odnosno NATO.

„Međutim, situacija je loša u Bosni, može se pogoršati u Crnoj Gori i Makedoniji zbog toga što su tamo političke razmirice daleko veće i ponekad imaju etnički pristup“, ocenjuje Tahiri.

S druge strane, Dušan Janjić smatra da Junkerovu izjavu ipak treba shvatiti veoma ozbiljno.

„Savremeni rat nije više međudržavni sukob, nego lokalizovani konflikt plus terorizam. Sa ovakvim igrama i šetnjama, stvara se atmosfera u kojoj je moguće da se stotinak ili čak desetak ekstremista naoruža bombama ili naprave barikade i tako se valja lanac“, kaže Janjić i naglašava da iako u ovom momentu ne postoji opasnost od međudržavnih sukoba, postoji od međuetničkih tenzija.

U tom smislu, najodgovorniji političari treba da prave atmosferu za dogovor, a ne sukobe i raskol, izjavio je Dušan Janjić u emisiji Sporazum.

 

Izvor: TV Most

 

Comments

Pročitaj još