Srpska lista: Ni posle 2000 dana nećemo odustati

Povodom dve hiljade dana otkako je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, a Evropska unija to garantovala svojim potpisom, Srpska lista je danas organizovala skup sa početkom u 12.44 časova na platou trga Braće Milić u Kosovskoj Mitrovici.

Prisutnima se na početku obratio gradonačelnik Severne Mitrovice i predsednik Srpske liste Goran Rakić:

“Danas smo se ovde sastali da obeležimo neslavan jubilej Evropske Unije, da ih potsetimo da 2000 dana čekamo da se ostvari ono na šta se Priština obavezala a oni iz Brisela nam garantovali. Danas smo poštovani braćo i sestre na ovaj skup došli da pokažemo da nismo i nećemo dozvoliti da zaborav prekine sporazum o Zajednici srpskih opština. Dve hiljade dana i dve hiljade laži nakon što je potpisan sporazum, iz Prištine se jasno poručuje da oni neće ispoštovati dogovor a od nas se čuju zahtevi da mi od sporazuma ne odustajemo. Nažalost iz Evrope se ne čuje ništa” rekao je Rakić i dodao:

“Gospodo iz Prištine srpski narod nije ušao u ovaj proces da bi se vi ponašali kao da ste za švedskim stolom pa da možete birati sta ćete od sporazuma birati i sprovesti. Formiranje Zajednice srpskih opština je pokazalo svo licemerje politike nad našim narodom. Članovi Srpske liste dve hiljade dana insistiraju da neko kaže Prištini da mora da ispuni svoj deo dogovora i dozvoli Zajednicu srpskih opština. Nažalost, naši zahtevi su neostvareni, jer kada su Srbi i njihova pravda u pitanju, oni ne postoje. Ne postoje ni garancije Evropske unije. Prošlo je 2000 dana a koliko još treba da prođe da bi neko u Prištini čuo glas iz Brisela ili da se Priština sama smiluje i ispuni svoje obaveze. Biću iskren sa vama, mi od formiranja Zajednice srpskih opština nikada nećemo odustati ali kada se sve sabere, više je nego jasno da u ovim okolnostima Albanci to neće uraditi i za to imaju podršku dela međunarodne zajednice. Mi od odbrane naše istine i prava ne možemo i ne smemo odustati jer bi to značilo odustajanje od svih nas da opstanemo i ostanemo svoji na svome. A sa ovog mesta poručujemo i Briselu i Prištini – Možete kako hoćete a dokle ćete, to ćemo videti” poručio je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić poručio je da Zajednica srpskih opština nije pretnja bilo kome i da oni koji na taj način govore traže politički izgovor jer nemaju odgovor na druga pitanja koja su važnija.

“Ono zbog čega smo se danas okupili ovde je neslavan jubilej 2000 dana od kada je preuzeta obaveza da se formira nešto što će omogućiti svima mogućnost boljeg života. Dve hiljade dana i dve hiljade propuštenih šansi da izgradimo poverenje . Glavno pitanje se postavlja upravo onima koji su bili garant potpisanog sporazuma – Briselu koji ćuti, valjda zato što i oni nisu jaki i sposobni da ono što su garantovali bude sprovedeno u delo. Isto su tako govorili mnogo godina pre kada su formirane opštine sa srpskom većinom. I tada su se protivili a kada su opštine formirane niko o tome nije govorio. Zato danas jasno poručujemo, prestanite sa izgovorima, budite makar malo politički hrabri i obaveze sprovedite u delo. Zajednica srpskih opština nije institucija koja će se formiranjem brinuti samo o građanima koji žive u većinsko srpskim opštinama, već je to institucija koja će brinuti o Srbima svuda tamo gde žive a gde su u velikoj manjini. Zato je Zajednica srpskih opština šansa da Srba u budućnosti bude više. Šaljemo jasnu poruku da je za nas, i kao političke predstavnike Srba život važniji od svake politike i da mi nećemo zbog života zloupotrebiti naše pozicije već ćemo se uvek boriti upravo za ono sto je život. Na kraju svima onima koji žele da na bilo koji način ugroze mir svima koji se trude da ovo malo poverenja i dalje ugrožavaju poručujemo da ćemo se boriti protiv toga svim sredstvima i nikada nećemo odustati od naših prava a samim tim nećemo odustati od života na prostoru Kosova i Metohije” istakao je Jevtić.

 

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović:

“Odgovornost je na mnogima ali najviše na Evropskoj uniji, zato vam gospodo iz međunarodne zajednice sa ovog mesta poručujemo da snagom svog autoriteta sprečite stvaranje jednonacionalnog društva. Zahtevamo da uložite napore i omogućite formiranje Zajednice srpskih opština. Srpski narod na Kosovu i Srpska lista spremna je da preuzme odgovornost. Želimo Zajednicu srpskih opština jer će nam ona pomoći da zajedničkim radom usvojimo mere za unapređene života naših građana a posebno povratnika i da širimo saradnju sa drugim opštinama” kazao je Popović.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je prisutnima da srpski narod na KiM nije naseo na provokacije ali i da strpljenje ima svoj kraj:

“Zahvaljujući mudroj politici predsednika Aleksandra Vučića ali i Srpskoj listi, uspeli smo da na provokacije ne odgovaramo kako bi neprijatelji srpskog naroda želeli. Uspeli smo da kod nas promenimo ono sto je bilo najteže, da budemo mudri i strpljivi. Ipak i to strpljenje ima svoj kraj. Dve hiljade dana i dve hiljade laži koje svakodnevno slušamo. Znate kada neko kaže da su Albanci protiv formiranja Zajednice srpskih opština, to znači da su protiv toga da imamo pravo da odlučujemo ko će da nam vaspitava i obrazuje decu, gde ćemo se lečiti, kako ćemo ekonomski uzdizati ovaj narod i na kraju kako ćemo uređivati naša sela i gradove. Integracija jeste lepa reč ali ako neko u Prištini misli da pod integracijom sprovede asimilaciju srpskog naroda, to nije moguće bilo ni pod bombama, a neće moći ni danas. Želim da vam poručim da svako ko misli da može srpski narod da ponizi, već je napravio grešku. To bi bar predstavnici ambasada koje su ratovali u prvom i drugom svetskom ratu trebali da znaju” zaključio je Simić.

  

Skup u organizaciji Srpske liste, kome je prisustvovalo više stotina građana, održan je sa željom da, kako je rečeno, pokažu da nisu zaboravni, ali ni spremni da odustanu od svojih prava koja proističu iz Briselskog sporazuma.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još