Vučić sa Nazarbajevim, razgovori i odlikovanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je dvodnevnu posetu Kazahstanu susretom sa predsednikom te države Nursultanom Nazarbajevim. Posle razgovora predsednici su odlikovali jedan drugog.

Aleksandar Vučić dočekan je uz najviše državničke počasti u Predsedničkoj palati u Astani, uz intoniranje himne dve zemlje i počasnu gardu. Doček je propratio veliki broj domaćih i stranih medija.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, predsednik Vučić sa svojim kazahstanskim kolegom Nazarbajevim započeo je sastanak u užem sastavu.

Potom su predsednici odlikovali jedan  drugog. Predsednik Nazarbajev dodelio je šefu srpske države odlikovanje – Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan. Šef srpske države dodelio je predsedniku Kazahstana orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Zatim će sastanak dva šefa države biti nastavljen u širem sastavu, a potom će se obratiti medijima.

Ovo je inače treća zvanična poseta predsednika Srbije Kazahstanu, gde je prošli put boravio pred leto prošle godine povodom otvaranje Ekspo-a 2017.

Tokom posete srpske delegacije koju prevodi predsednik Vučić, a u kojoj se nalazi više ministara i brojni privrednici, planirano je i potpisivanje više sporazuma.

To su: Sporazum između Vlade Kazahstana i Srbije o saradnji u borbu protiv kriminala, Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva razvoja Kazahstana u oblasti politike mladih, Memorandum o saradnji i razmeni u oblasti građevinarstva između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva za investicije i razvoj Kazahstana, kao i i Memorandum o razumevanju između nadležnih organa Srbije i Kazahstana u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Izvor: RTS

Comments