• Početna>
  • Vesti>

Tači Haradinaju: Ozbiljan čovek ne govori svakodnevno o ratu

Kosovski predsednik Hašim Tači poručio je kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, povodom njegovih izjava o dijalogu s Beogradom, da “ozbiljan čovek ne govori svakog dana o ratovima i tragedijama”.

Osvrnuvši se na Haradinajevu izjavu da je “ideja o razmeni teritorije Kosova i Srbije mrtva”, Tači je rekao da je od njega očekivao mnogo racionalniji i odgovorniji pristup.

“Naše pozicije nisu večne, predsednici i premijeri mogu da se menjaju, oni dolaze i odlaze, a pogotovu se mogu promeniti oni koji se ne poprave”, poručio je Tači, prenela je RTK 2.

Tači je rekao da Haradinajeva izjava “pokazuje da je ili duhovit ili da čuva svoju stolicu”, te istakao da je od premijera očekivao da bude racionalniji i odgovorniji kada daje izjave u vezi sa dijalogom.

“Ozbiljan čovek ne govori svakodnevno o ratovima i tragedijama, već o reformama”, rekao je Tači.

On je ponovio svoje tvrdnje da “ni u kakvim okolnostima neće biti razmene teritorija, niti Zajednice (srpskih opština) sa izvršnim ovlašćenjima”.

“Izražavam saučešće svima onima koji rade na podeli i takvoj Zajednici, a korekcija granice, obuhvatajući Preševsku dolinu, Medveđu i Bujanovac, ponavljam uveren sam da je to u interesu države Kosovo”, tvrdi Tači.

Borba sa Beogradom se odvija za stolom u Briselu, rekao je Tači i pozvao političke subjekte da u, kako je naveo, najvažnijoj fazi dijaloga donesu zajedničku rezoluciju.

Tači smatra da je “sporazum Kosova i Srbije neophodan, jer bi u tom slučaju Srbija i pet preostalih članica EU priznalo Kosovo i ono bi postalo članica UN”.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još