Dačić: Govore “okrenite se budućosti”, a misle “priznajte Kosovo”

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je mnogo “političkih doktora” koji Srbiji savetuju da se okrene budućnosti, a pod tim ustvari misle jedino “priznajte Kosovo”, te zapitao zašto ne poruče Prištini da se “okrene budućnosti” i prizna autonomiju Kosova u Srbiji.

“Šta znači okrenuti se budućnosti”, upitao je Dačić, koji je učestvovao na panelu “Bezbednosni izazovi na Balkanu” u Temišvaru, a na kome su on i ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Meleškanu razmenili iskustva i razmišljanja o aktuelnim izazovima i njihovim uzrocima u regionu.

“Tu formulaciju koriste politički doktori kada je u pitanju Kosovo, ’okrenite se budućnosti, ostavite Kosovo’. Pa, recite ovima u Prištini ’okrenite se u budućnosti, budite autonomija u Srbiji’. Prebijete nekog, pa mu posle kažete ’okreni se budućnosti’. Nije to tako jednostavno. To su parole, to nije život”, rekao je Dačić.

Ova reakcija ministra spoljnih poslova Srbije usledila je po završetku panela, a na komentar koji mu je upućen iz publike da je 90 odsto njegove prezentacije bilo odlično, ali posvećano prošlosti, a da je “budućnost ključna i ona interes vaše (Dačićeve) države” .

“Budite konkretni, pa mi recite šta hoćete? Je li da Srbija prizna Kosovo”, zapitao je Dačić.

“Govorimo ovde o konkretnom problemu, koji je u toku, koji se rešava. Ne govorimo o srednjem veku. Možete da kažete Špancima i Kataloncima da se okrenu budućnosti. Možete da kažete i Moldaviji i Moldavcima, ovima iz Pridnjestrovlja da se okrenu budućnosti”, rekao je Dačić.

“Mi smo u procesu rešavanja ovog pitanja i ono nije završeno, a vi budite direktni i kažite šta tačno mislite”, zaključio je Dačić.

 

Izvor: RTV Kim / Tanjug

Comments