• Početna>
  • Vesti>

Likovna kolonija “Gazivode 2018” – pečat jednog vremena

Ibarski Kolasin, četrnaesti put za redom, okupio je najznačajnije umetnike koji su razmenili iskustva i nastavili druženje i saradnju koju kroz ovu koloniju neguju godinama unazad. Likovni umetnici, među kojima ima onih koji tradicionalno dolaze, kažu da ih za dolazak na Kosovo vezuje kultura i tradicija, a pre svega gostoprimstvo ljudi.

Da je likovna kolonija Gazivode autentični pečat Kulturnog centra „Stari Kolašin“ potvrdilo je i ovogodišnje okupljanje likovnih stvaralaca sa prostora Kosova i Metohije i centralne Srbije. Nekima je ovo prvi dolazak dok drugi tvrde da se ovde osećaju kao domaćini i da će uvek dolaziti i ostaviti svoja dela budućim generacijama.

“Verujemo das mo opravdali poverenje mada ovde imamo još zadataka koje bi trebalo realizovati. Ovoj koloniji se uvek radujemo i ona je naš život”, naglasila je Suzana Pavlović Milojević,umetnica iz Niša.

Magistar za umetnosti vajarstva i slikarstva, Nišlija Milovan Penkov ostvario je pedesetak dela tokom likovnih kolonija “Stari Kolašin”.

“Uvek mi je drago kada učestvujem, pogotovo u Zubinom Potoku.  Ova kolonija mi je posebno draga”, rekao je Penkov.

Aleksandra Arvanitidis, prof. dr grafičkog dizajna na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, ovu likovnu koloniju redovno prati i edukuje studente. Kako je rekla, i sami profesori Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini učestvuju u likovnoj koloniji “Stari Kolašin”
Ova značajna manifestacija prvi put je organizovana 2005. godine  i daje izuzetan doprinos životu Srba na ovim prostorima.

“Izuzetno smo zadovoljni jer znamo da, ovo što nastane tokom kolonije, ostaje u Domu kulture kao pečat jednog vremena i dokaz da radimo na podizanju nivoa kulture na ovim prostorima u želji da ostanemo i opstanemo ovde kao i tokom proteklih vekova”, istakla je Andrijana Živanović, direktor Kulturnog centra “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku.

Umetnici inspirisani lepotom Ibarskog Kolašina ali i ostalim predelima, ljudima, hramovima za nedelju dana, koliko traje kolonija, ostaviće Kolasinu na desetine umetnickih dela.

Pokrovitelji ove kulturne manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zubin Potok, a organizatori Dom kulture “Stari Kolašin” i Pokrajinski kulturni centar Priština – Leposavić

 

Comments

Pročitaj još