Vučić za RT: Nikada nisam zagovarao etničku podelu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikada nije zagovarao etničku podelu na Kosovu, već smatra da Srbi i Albanci moraju da pronađu kompromisno rešenje.

On je u intervjuu za rusku televiziju Russia Today rekao da ne može da se desi da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa, što je jedina pozicija koju Srbija nikada nije napustila.

Rusija je onda rekla da je to u redu ako se Srbija s tim složi, što je u skladu sa međunarodnim pravom, ali smo s druge strane dobili jasan odgovor nekih zemalja EU koje su bile potpuno protiv toga, jer bi Srbija onda otvorila Pandorinu kutiju, kazao je Vučić, preneo je Sputnik.

Predsednik Srbije je istakao da se s tim ne slaže i upitao je ko je otvorio Pandorinu kutiju kada su priznali Kosovo, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost.

Kada mi kažu da ne žele da menjamo granice, ja im kažem da je to u redu, jer znači da je Kosovo deo Srbije, ali onda dobijem odgovor da oni prihvataju samo promene koje su sami napravili pre deset godina, rekao je Vučić, upitavši gde su tu principi.

Na konstataciju novinarke da je Srbija u dobrim odnosima sa NATO, iako oni nisu uradili ništa kada se desio incident na jezeru Gazivode, Vučić je rekao da Srbija nije velika i jaka kao Rusija, ne može svima da kaže ono što misli o njima i mora da održava mir i stabilnost u regionu.

Izvor :Fonet

Comments