Studenti sa pasošima Koordinacione uprave uskraćeni za vize

Putovanje studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u Istanbul krajem oktobra, dovedeno je u pitanje zbog odbijanja konzulata Bugarske u Nišu, ali i ambasade ove zemlje u Prištini da im izdaju tranzitne vize, za pasoše Koordinacione uprave.

Studentska ekskurzija treba da bude realizovana u periodu od 24. do 29. oktobra, a od 115 do sada prijavljenih, potrebna je 51 tranzitna bugarska viza, za studente koji imaju pasoše Koordinacione uprave.

Nakon administrativne ‘šetnje’ od konzulata Bugarske u Nišu, preko ambasade u Prištini i odgovora da ne mogu da im se izdaju vize jer kasne sa procedurom, iako su čitavih mesec dana pokušavali da stupe u kontakt i apliciraju na vreme, a nisu nailazili na razumevanje, sledeća adresa na kojoj će potražiti pomoć je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Student prorektor Nemanja Biševac objašnjava za Kontakt Plus da su 1. septembra počeli sa prijavom za putovanje, a već 4. septembra obratili su se konzulatu Bugarske u Nišu, obzirom da su prethodnih godina izdavali vize za pasoše Koordinacione uprave za studente PU.

Međutim, kaže Biševac, od kada je novi konzul u Nišu stupio na dužnost krajem jula ove godine, usmerava ih na Prištinu.

Sa ambasadom Bugarske u Prištini već mesec dana, tačnije od 4. septembra pokušavaju da stupe u kontakt, odlazili su i lično, ali im je rečeno da kasne i da ne postoji način da im izdaju vize.

“Međutim, uvidom u svu našu prepisku i dokumentaciju vidi se da smo mi već 4. septembra najavili da su nam potrebne vize, ali nisu želeleli da nas saslušaju” – kazao je Biševac.

Nakon toga, obratili su se ambasadi Bugarske u Beogradu i predočili problem, gde im je rečeno da će kontaktirati ambasadu u Prištini i da će im se neko uskoro javiti.

Međutim, 1. oktobra im je javljeno da vize ne mogu da im izdaju pre novembra, uz objašnjenje da kasne sa procedurom, iako su ovu, prvu povratnu informaciju, dobili čitavih 25 dana od prvog poziva.

Za pomoć su se obraćali kabinetu oficira za vezu Republike Srbije u Prištini, gradonačelniku Severne Mitrovice Goranu Rakiću, koji je problem izneo šefici Kancelarije EU na Kosovu Nataliji Apostolovoj, kao i kosovskom ministru administracije lokalne samouprave Ivanu Todosijeviću, koji je takođe dobio odgovor da studenti kasne sa procedurom i da je nemoguće da dobiju vize.

Zbog svega, danas će uputiti pismo ministru spoljnih poslova Vlade Republike Srbije Ivici Dačiću i izneti svoj problem.

“Smatramo da su naši studenti na ovaj način obespravljeni, da su nam ugrožena neka osnovna ljudska prava, da nemamo prava na slobodu kretanja, na usavršavanje, a mišljenja sam da naši studenti predstavljaju buduću intelektualnu elitu KiM, ali i cele Srbije” – podvukao je Biševac.

On je podsetio da su prošle godine studenti Filozofskog fakulteta išli u Grčku i da nije bilo nikakvih problema za vize, a ove godine, studenti Ekonomskog fakulteta bili su u Bugarskoj, i konzulat Bugarske u Nišu je bez ikakvih problema u jednom danu primio zahteve, obradio ih i izdao vize za studente.

Međutim, kaže Biševac, tada je nadležan bio prethodni konzul, tako da sada ne znamo u čemu je problem, ali očigledno da niko ne želi da nas sasluša, osim naših predstavnika i kolega.

“Obavestili smo i krovnu studentsku organizaciju SKONUS, preneli smo im kakve probleme imamo. Trudimo se na sve načine da omogućimo odlazak naših studenata,  jer ovo nije samo turizam, oni će tamo posetiti i neke od fakulteta, a pregovaramo i sa nekim studentskim organizacijama, kako bismo jačali međunarodnu saradnju naših studentskih organizacija” – kazao je Biševac.

Biševac je istakao da neizdavanje tranzitnih bugarskih viza zbog kašnjenja sa procedurom ne može biti izgovor, s obzirom na to da su mesec dana pokušavali da kontaktiraju nadležne, ali nisu dobijali odgovor.

“Uradili smo sve što je do nas, ali jednostavno neki naši susedi ili neko u međunarodnoj zajednici ne želi da naši studenti budu tu gde jesu i da se usavršavaju” –  kazao je Biševac.

On je dodao da je za studente koji imaju bezvizne srpske pasoše, prijava otvorena još nekoliko dana, i da njima niko ne pravi problem, već samo studentima koji imaju pasoše Koordinacione uprave.

“Međutim, ukoliko ne budemo dobili vize, nema svrhe da bilo ko putuje” – zaključio je Biševac.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments