• Početna>
  • Vesti>

Spera: Uskoro prve pritužbe, donosićemo odluke bez uplitanja

Ombudsman Specijalnog suda za zločine na KiM Pjetro Spera kaže da je njegova kancelarija spremna za rad i da se uskoro očekuju prve pritužbe, i napominje da će kancelarija donositi odluke bez ikakvog uplitanja.

Kako je objasnio u intervjuu za Glas Amerike, svako ko ima posla sa specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom za zločine na KiM, a smatra da su mu navedene institucije ugrozile osnovna prava, može da podnese pritužbu kancelariji ombudsmana.

„Mi pokušavamo da ovu proceduru uprostimo što je više moguće, tako da su sva tri zvanična jezika u upotrebi: kako srpski tako i albanski i engleski, takođe i u formatu tradicionalnog pisma ili kao i-mejl, i mi smo na našem vebsajtu obezbedili formular koji se može popuniti onlajn i poslati nama. Onda će kancelarija kontaktirati potencijalnog žalioca dajući sve neophodne informacije“, rekao je Spera.

Spera, koji je u maju imenovan za ombudsmana Specijalnog suda, napominje da se pritužba ombudsmanu ne može podneti, dok je slučaj još pred većem ili pred sudijom.Dodao je i da njegova kancelarija garantuje, kako kaže, potpunu tajnost podataka.Istakao je i da sa administrativnog aspekta ombudsman pripada Sekretarijatu Suda, ali da su po zakonu ova institucija i sam ombudsman potpuno nezavisni.

„To takođe garantuje žaliocima da će Kancelarija donositi odluke bez ikakvog uplitanja. Naravno, nezavisnost nije privilegija, jer se mora rukovoditi profesionalizmom, tako da sam ja usvojio zakon o etici koji je objavljen na našem vebsajtu i koji objašnjava izjavu o profesionalizmu kojim ću se ja rukovoditi u svom radu, a to su nezavisnost, profesionalnost, integritet, marljivost“, rekao je Spera.

Kako je dodao, ako neko nije zadovoljan kako on razmatra pritužbu, može da se žali sekretarijatu suda, koji će to proslediti nezavisnoj komisiji, koja će oceniti njegov rad.Glas Amerike dodaje da Spera može po pozivu suda da učestvuje i u sudskom procesu u svojstvu prijatelja suda.

„To je jedini izuzetak kada ja mogu nastupati pred sudom, u takvim slucajevima ja mogu nastupati samo kada me sud pozove kao prijatelja suda. U takvom slucaju sud može zatražiti od mene da dam svoje mišljenje u vezi odredenih stvari koje mi budu predocene, a koje spadaju u nadležnost ombudsmana“, rekao je Spera.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još