“Nemam pojma šta hoće od nas, nezavisnost priznati neću”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne zna šta je to što EU želi od Srbije po pitanju KiM, procenio je da ni sami, verovatno, to ne znaju.

Vučić je ponovio da nema govora o tome da prizna kosovsku nezavisnost.

Vučić je to rekao nakon sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Makalisterom, kojeg je, kako je preneo na zajedničkoj pres konferenciji, obavestio sa “ne mnogo dobrim” stvarima i situaciji na Kosovu i Metohiji.

Rekao je da je 10. oktobra 2.000. dan otkako nije formirana Zajednica srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prišine iz Briselskog sprazuma, dok je Srbija sa svoje strane ispunila sve obaveze.

“Što se tiče međunarodnih faktora, rekao sam da nemam pojma šta hoće od Srbje, ali Srbija neće da prizna nezavisnost Kosova, kako bi oni voleli, pa makar me maltili motkama po glavi”, naglasio je Vučić.

“Dobro je da imamo mir i neku vrstu stabilnosti. A do kad će to traje, niko ne zna. Mi hoćemo da odbranimo mir, ali za tango je potrebno dvoje”, rekao je Vučić.

“Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir. Rekao sam Mekalisteru da ne znam šta se očekuje od Srbije. Nikada neću prihvatiti nezavisnost Kosova. Mi smo spremni da razgovaramo, i uvek dijalog moramo da pretpostavimo drugačijem rešavanju problema. Ali to ne zavisi samo od Srbije”, objasnio je Vučić.

Kad je reč o poziciji Srbije, dosta mu je, kaže, ćutanja i ponižavanja naše zemlje.

Poručio je da smo mi spremni da razgovore nastavimo i da je uveren da uvek i u svakom trenutku dijalog moramo da pretpostavimo svakoj vrsti drugačijeg rešavanja problema.

“Ne očekujemo da Priština ispuni tu jednu obavezu i ne mislim da se mnogo sekiraju i ne mislim da ih bilo ko i šta pita po tom pitanju. Nećemo ni mi da ih pitamo i tako da se nadam da će nam neko reći u nekom periodu šta je to što se od Srbije očekuje. Jer, kada je Srbija nešto rekla da misli da bi moglo da bude rešenje, onda su sve motke ovog sveta pokupili da me izlupaju po glavi i da mi kažu da to tako ne može i da mi objasne kako valjda mi otvaramo Pandorinu kutiju. A, ne oni 2008. kada su priznali nezavisnost Kosova i 2006. kada su učestvovali u otcepljenju Crne Gore od SR Jugoslavije. Ali, kao što vidite negde sam sit i našeg ćutanja i ponižavanja Srbije”.

Govoreći o poglavlju 35 ističe da je ono od posebnog značaja i predstavlja uslov napretka i u svim drugim poglavljima iako o tome iz EU nerado govore, a to je pitanje odnosa sa Prištinom i rešavanja problema KiM. Vučić je naveo da je upoznao Mekalistera sa svim što se zbivalo na KiM i da nije imao mnogo dobrih vesti da kaže.

“I kada sam mislio da sam imao dobre vesti da izgovorim, očigledno da su za sve druge to bile loše vesti, tako da više nisam siguran šta su dobre a šta loše vesti. U svakom slučaju je dobro da imamo mir i neku vrstu stabilnosti, ali dokle će to da traje niti to ja znam, niti to iko drugi zna, ali zna da ćemo mi da uradimo sve što možemo da sačuvamo stabilnost i da je odbranimo, ali za tango je potreno dvoje”, napominje Vučić.

On je poručio da Srbija želi da uspostavi trajni mir sa Albancima i da obezbedi Srbiji napredak na evropskom putu, ali da to ne zavisi samo od Srbije.

“Znamo da nešto moramo da uradimo po pitanju Kosova, ali više ne znamo ni sami šta je to što moramo, jer više niko ni iz Evrope ne zna šta je to što moramo”.

Vučić je naglasio da Srbija čvrsto stoji na svom evropskom putu, čuvajući svoj ponos i dostojanstvo i budućnost svojih građana.

 

Izvor Tanjug/RTS

Comments