• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Postoji “mala konfuzija” zapada oko vojske Kosova

Beograd — Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio za RTS da postoji “mala konfuzija” zapada oko toga šta je njihov stav o vojsci Kosova.

Dačić je rekao da je stav Srbije da su jedine oružane snage koje mogu biti prisutne na Kosovu snage Kfora i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić 8. oktobra sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom razgovarati o problemima oko osnivanja vojske Kosova, jer je to suprotno Rezoluciji 1244.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da postoji “mala konfuzija” zapada oko toga šta je njihov stav o vojsci Kosova.

“Za nas više ništa ne može da bude iznenađenja kada je reč o stavu određenih zapadanih krugova. Ali jedna je istina, da nikakvim dokumentom nisu predviđene oružane snage Kosova, da je to suprotno Rezoluciji 1244, da su jedine oružane snage koje tamo mogu da budu Kfor”, rekao je Dačić i dodao da bi osnivanje kosovske vojske bila bezbednosna pretnja čitavom regionu.

Kako je objasnio, pozicija Srbije u dijalogu sa Prištinom je “znatno bolja i drugačija nego pre pet – šest godina”.

“Mi smo sada aktivni igrač u igri, a ne neko o kome se odlučuje čak i bez našeg znanja i protiv naše volje. Srbija je postala odgovoran i kredibilan partner i da, naravno, mi jesmo konstruktivi, ali to nije naša slabost, već snaga da tražimo kompromis”, objasnio je Dačić. On je dodao da ukoliko Priština ne želi kompromis nema problema, ali treba da znaju da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

Rekao je da je nova američka adminsitacija otvorila vrata za mogućnost da se dođe do kompormisa i objasnio da “ako se dve strane dogovore oko kompromisa, šta ima neko da se javlja sa strane i daje sugestije”.

Po njegovim rečima, mišljenje Evropske unije da ne mogu da prihvate homogenu etničnost država i da “mi imamo etnički homogene države i to na štetu srpskog naroda”, kao i da je to rekao Mekalisteru sinoć na večeri.

Dačić je rekao i da se “uvek razočara” kada čita da se “neki u Beogradu podmsevaju” kada pominje koje zemlje će povući priznanje Kosova. “U Prištini kada Barbados prizna Kosovo prave vatromet, to pokazuje kakvi smo mi”, ocenio je Dačić.

 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još