• Početna>
  • Vesti>

Stogodišnjica oslobođenja Kosovskog Pomoravlja od Bugara

Na današnji dan pre sto godina Kosovsko Pomoravlje je oslobođeno od Baugara u Prvom svetskom ratu. Tim povodom meštani Donje Budrige postavili su spomen ploču palim i preživelim borcima iz ovog sela.

Davne 1918. godine boreći se protiv okupatora dvadeset trojica meštana Donje Budrige dali su život za otadžbinu. U to vreme ovo selo je brojalo 35 kuća i svaka muška glava odazvala se pozivu. Preživela su dvadest dvojica vojnika. Spomen obeležje poginulim i preživelim borcima u Velikom ratu osveštao je lokalni sveštenik Dragan Kojić.

Istoričar Živojin Aksić kaže da i danas na seoskom groblju u Donjoj Budrigi postoje spomenici poginulih koji svedoče o istoriji srpskog naroda u ovom kraju. On je nekoliko godina sakupljao građu i došao na ideju da u znak sećanja na svoje pretke, postave obeležje koje će istorisjke činjenice sačuvati od zaborava.

“Ideja je došla jer se ja bavim istorijom i kao profesor istorije pratio sam dešavanja povodom godišnjice završetka Prvog svetskog rata. Nekoliko godina sakupljao sam građu, išao od kuće do kuće i proveravao činjenice, tako da sam sa meštanima odlučio da spomenik postavimo baš na dan kada je Kosovsko Pomoravlje oslobođeno”, rekao je za RTV Puls profesor istorije Živojin Aksić.

Spomenk je postavljen u  dvorištu crkve Svete Petke, koja je pored meštana jedina podržala ovu akciju.

Aksići, Mitrovići, Živići, Živkovići, Vasići, Stojkovići i ostali potomci svojih predaka koji su poginuli braneći svoje selo i danas žive u Donjoj Budrigi, srpskom mestu smeštenom uz Binačku Moravu.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još