Svoboda: Za Kosovo potrebno regionalno rešenje

Za pitanje Kosova mora biti pronađeno rešenje koje bi bilo regionalno, te da i Albanija i Srbija treba da preuzmu odgovornost ne samo svaka za sebe, već obe za ceo region, izjavio je u Tirani bivši šef Socijaldemokrata Evrope, Hanes Svoboda.

Svoboda je na konferenciji “Srbi i Albanci-kuda dalje?”, koju organizuje novinska agencija Tanjug u saradnji sa albanskom agencijom ATA, smatra da to pitanje ne bi smelo da bude rešeno otvaranjem drugog, odnosno da to ima posledice po, na primer, Bosnu i Hercegovinu.

Svoboda, koji je bio izvestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan, ocenio je pozitivnim to što je bilo brojnih susreta predstavnika Srbije i Albanije koji su, kako je rekao, imali produktivan dijalog.

Za ovog austrijskog političara, člana Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi (CDRSEE) je bitno, kaže, da ove dve zemlje preuzmu odgovornost ne samo za sebe već ceo region.

Osvrnivši se na rezultate istraživanja koje je agencija “Faktor plus” uradila za potrebe Tanjuga, a povodom projekta “Srbi i Albanci – kojim putem dalje”, koji Tanjug i ATA realizuju uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, Svoboda je rekao da s obzirom na to da je zajednički cilj obe zemalje ulazak u EU, neophodno da žive ne, jedni pored drugih, već zajedno.

“Osnovna ideja EU je ne da se živi jedni pored drugih, već zajedno, a da se konfliti rešavaju sa pogledom u budućnost”, jasan je Svoboda.

Ukazujući da su mnoga pitanja između Srbije i Albanije još otvorena i da obe zemlje imaju veliku odgovornost po region, Svoboda kaže da bi se moglo reći da je njihov odnos “skoro kao nekada Nemačka i Francuska”. Kazao je i da se ne sme dozvoliti da etnički i nacionalistički stavovi, koji su uvek vezani samo za pogled u prošlost, spreče usmerenje ka budućnosti.

Kao primer je naveo Makedoniju gde je, kaže, sprečen kompromis zbog nacionalista.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još