“NATO treba da poveća svoje vojno prisustvo na Kosovu”

Bivši švedski diplomata Karl Bilt, koji se tokom 90-ih godina isključivo bavio političkim događajima i sukobima na Balkanu, izjavio je da NATO treba da poveća svoje vojno prisustvo na Kosovu i u Bosni, jer su u toku razgovori o pomeranju granice, piše “Gazeta Ekspress”, prenosi “Zeri”.

“Moja preporuka za NATO i EU je da se poveća prisustvo vojnih snaga na Kosovu i u Bosni, zbog nestabilnosti”, napisao je Bilt na Tviteru, i prokomentarisao ideju o korekciji granica između Kosova i Srbije.

Švedski diplomata je ranije isticao da bi ideja o pomeranju granice između Kosova i Srbije mogla da postane presedan za druge zemlje u regionu, posebno u slučaju Bosne i Hercegovine i Rebublike Srpske.

Bilt je služio kao specijalni izaslanik EU u bivšoj Jugoslaviji od juna 1995. godine, a učestvovao je na Konferenciji kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."