• Početna>
  • Vesti>

Institut demantovao da Bler u ime Vučića pregovara o Kosovu i Metohiji

Toni Bler ne nastupa u ime srpskog predsednika i srpske vlade. Projekat Instituta Tonija Blera za globalnu promenu nema nikakve veze sa pitanjem Kosova, za KoSSev su kasno sinoć potvrdili iz ovog instituta.

Posle demantija predsednika Srbije Aleksandra Vučića juče iz Moskve o navodnim aktivnostima bivšeg britanskog premijera Tonija Blera da pregovara, odnosno lobira u ime Srbije o razgraničenju, odnosno, podeli, demantiji su stigli i iz Blerovog instituta.

U pisanom odgovoru imejlom za KoSSev, sa potpisom portparola Džuli Krouli (Julie Crowley) iz Instituta Tonija Blera za globalnu promenu, uz izvinjenje zbog kašnjenja, demantiji su sadržani u jednoj rečenici:

„Gospodin Bler apsolutno ne nastupa u ime Vlade Srbije ili Predsednika. Projekat našeg instituta nema nikakve veze sa pitanjem Kosova,“ odgovorila je.

On (Bler) ne pregovara ni o čemu, ja pregovaram, i to je odluka oba dela izvršne vlasti i Vlade (Srbije) i moja, da to prihvatim kao teret i obavezu. Moje ime nije ni Toni, niti bilo kako, već Aleksandar,“ prethodno je u Moskvi rekao srpski predsednik za Televiziju Pink.

Bivši srpski ministar spoljnih poslova, a sada jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju, Vuk Jeremić, tvrdio je suprotno.

„Ovog trenutka najhazardniji taktički manevar po pitanju Kosova se dešava. Razgraničenje se diskutuje više nego ikad i u ovom trenutku, u ime Srbije, sa najvišim zvaničnicima moćnih država sveta, u ime Srbije, ponoviću, pregovara Toni Bler,“ rekao je prošle nedelje u studiju TV N1, po povratku sa Generalne Skupštine UN u Njujorku, odbivši da otkrije svoj izvor.

U međuvremenu tema se aktuelizovala u srpskoj javnosti pa se juče o njoj razgovaralo i za skupštinskom govornicom srpskog parlamenta.

Poslanik opozicione Nove stranke Zoran Živković, koji je i bivši premijer Srbije, upitao je po kojoj platformi Toni Bler vodi razgovore, po čijem ovlašćenju i pod kojim uslovima.

Toni Bler bio je jedan od vodećih zagovornika bombardovanja SR Jugoslavije ’99 zbog čega je stekao negativan publicitet u srpskoj javnosti.

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još