• Početna>
  • Vesti>

Debata “Odrastanje bez nasilja” u okviru Dečije nedelje

Danas je u prostorijama Mitrovačkog dvora u okviru “Dečije nedelje”  održana sednica Učeničkog parlamenta i debata pod nazivom “Odrastanje bez nasilja”.

Učesnici debate su bili Aleksandra Milosavljević socijalni radnik, Marija Bojović diplomirani psiholog i Dubravka Damjanović stručni saradnik za obrazovanje i školstvo kao i učenici srednjih škola i predstavnici učeničkog parlamenta.

“Postoji dosta primera kada je u pitanju vršnjačko nasilje na koje svakodnevno nailazimo. Važno je da se o tome govori jer je nasilje društveni problem koji ugrožava fizički, psihički i socijalni integritet pojedinca zbog čega trebamo raditi na prevenciji” kaže Bojović.

Po statistici i anketi sprovedenoj u poslednja tri meseca u osnovnim i srednjim školama, svako treće dete u Srbiji doživi neki vid vršnjačkog nasilja.

“Na osnovu istraživanja učeničkog parlamenta Gimnazije koje je sprovedeno prošle godine, 90 procenta ispitanika su bili izloženi nekoj vrsti fizičkog nasilja, pretnjama ili zastrašivanju. Verbalno nasilje, ismevanje, vređanje i ogovaranje je bilo prisutno kod trećine ispitanika. Takođe, oko 15 procenta ispitanika smatraju da su izloženi verbalnom nasilju od strane nastavnika” kažu iz gimnazijskog Učeničkog parlamenta.

Pored toga što omogućava slobodu izražavanja sopstvenog mišljenja, učenički parlament omogućava i lični razvoj učenika.

Iz parlamenta zaključuju da su ovakve debate kao i razne inicijative izvanredna prilika da se skrene pažnja najšire javnosti na problem nasilja nad decom, a svi odgovorni akteri pozovu na čvrsto i umreženo delovanje u cilju nulte tolerancije prema nasilju i zaštite svakog deteta u našem društvu.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još