Vučić Putinu: Daleko smo od rešenja za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Kremlju. Vučić je rekao Putinu da smo, bez obzira na napore naše zemlje da postignemo kompromis i podržimo mir i stabilnost, veoma daleko od bilo kakvog rešenja pitanja Kosova i Metohije i naglasio da je država Srbija suočena sa svakodnevnim provokacijama. Nakon razgovora u četiri oka, uslediće i sastanak dve delegacije.

Aleksandar Vučić je, na početku sastanka sa Vladimirom Putinom, rekao da je za njega uvek velika čast kada ima prilike da se sretne sa predsednikom Rusije, a da današnji susret ima veliki značaj za Srbiju.

“Veoma sam zadovoljan razvojem naših odnosa i to je sve rezultat naših otvorenih, konstruktivnih i plodotvornih razgovora. Odnosi Rusije i Srbije na međunarodnom planu su veoma dobri i moram da vama lično odam veliko priznanje zbog čvrste pozicije koju zauzimate u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije”, naglasio je Vučić.

Rekao je da je veoma zadovoljan razvojem odnosa Beograda i Moskve.

“To je sve rezultat naših otvorenih, konstruktivnih i plodotvornih razgovora. Odnosi Rusije i Srbije na međunarodnom planu su veoma dobri i moram da vama lično odam veliko priznanje zbog čvrste pozicije koju zauzimate u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije”, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je situacija na Zapadnom Balkanu veoma složena i da se Srbija kao država svakodnevno suočava sa brojnim provokacijama.

“Bez obzira na naše napore da postignemo kompromis i podržimo mir i stabilnost, veoma smo daleko od bilo kakvog rešenja pitanja KiM”, istakao je Vučić.

Naglasio je da će Srbija kao slobodna i nezavisna država čuvati vojnu neutralnost, i izrazio uverenje da je Srbija danas jedina zemlja na Zapadnom Balkanu sa takvim opredeljenjem.

“Što se tiče naših ekonomskih veza, ja sam zadovoljan i mislim da možemo da i ubuduće jačamo naše ekonomske odnose”, rekao je Vučić.

Zahvalio je Putinu na svemu što radi u korist Srbije i pozvao ga da poseti Beograd u najskorije vreme, dodajući da bi to bila velika čast za našu zemlju i narod.

On mu je potom poklonio knjigu “Moja predivna Srbija” ruskih autora.

Predsednik Rusije izrazio je zadovoljstvo što može ponovo da razgovara sa svojim srpskim kolegom u Moskvi.

“A sećam se vaše poslednje posete 8. i 9. maja. Nedavno smo obeležili i 180. godišnjicu naših diplomatskih odnosa. Sa zadovoljstvom primećujem i rast trgovinske razmene. Pritom je taj rast neprekidan – prošle godine iznosio je 23 odsto, a u prvih šest meseci ove godine više od 13 odsto”, objasnio je Putin.

On je rekao da se beleži i rast ruskih ulaganja u srpsku privredu, koja su dostigla četiri milijarde dolara. Siguran sam da ćemo imati o čemu da razgovaramo kada je u pitanju situacija u regionu”, rekao je Putin.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još