Tači: Radi se na postizanju sporazuma putem dijaloga

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je danas u Ženevi da se, putem dijaloga u Briselu, radi na postizanju mirovnog sporazuma sa Beogradom.

“Politička stabilnost proizvodi i ekonomski razvoj, zato i radimo na postizanju međudržavnog sporazuma koji stabilizuje celi region”, izjavio je Tači na skupu „Dijalog o Zapadnom Balkanu“, u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

Kako je rekao, prednost je što obe strane podržavaju postizanje ovog sporazuma, a cela međunarodna zajednica, SAD i EU podržavaju njegovo postizanje, saopštio je Tačijev kabinet, prenela je RTK 2.

“Rezultat ne bi trebalo prejudicirati, ali svi moramo biti jedinstveni u procesu dijaloga između Prištine i Beograda“, rekao je Tači.

Tači, kako je prenela agencija Rojters, vidi malu šansu da se ubrzo postigne „dogovor o granici sa Srbijom, ali se mora nastaviti ili će u suprotnom proći još jedna decenija“.

“Sporazum o trajnom miru između dve zemlje, uključujući demarkaciju granice duge 400 kilometara otvoriće put prosperitetu i bližim vezama sa EU kao i punom međunarodnom priznanju Kosova”, rekao je Tači posle sastanka kojem su prisustvovali zvaničnici Srbije, Hrvatske, Albanije, Turske i Nemačke.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments