• Početna>
  • Vesti>

Murati: Ostavka Tahirija posledica nekoordinacije u vladi

Ministar kosovskog pravosuđa, Abeljard Tahiri, izjavio je da će tokom dana doneti konačnu odluku o ostavci, ali nije želeo da komentariše njegovu posetu jezeru Gazivode u subotu sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, javila je prištinska KTV.

Da će o ostavci odlučiti tokom dana, Tahiri je rekao po izlasku iz sedišta vladajuće Demokratske partije Kosova, gde je, kako je rekao, bio na sastanku sa liderom te stranke Kadrijem Veseljijem, koji i predsednik parlamenta.

Tahiri je najavio ostavku juče zbog, kako su preneli prištinski mediji, nezadovoljstva funkcionisanjem pravosudnog sistema, kao i političkih uplitanja u taj sektor.

Prištisnki “Zeri”, međutim, piše, pozivajući se na nezvanične informacije, da je pravi razlog ostavke njegova poseta jezeru Gazivode, na severu Kosova, u subutu sa Tačijem i ministrom Bedri Hamzom.

Prema pisanju “Zerija”, poznavaoci kosovskih prilika smatraju da treba razmotriti ostavku i premijera Ramuša Haradinaja jer nije jasno šta se dešava u vladi s obzirom na očigledan nedostatak koordinacije u vladajućoj koaliciji.

Ako se ovakva situacija nastavi, smatraju, dani Haradinajeve vlade su odbrojani, prenosi “Zeri”.

Artan Murati iz Kosovskog demokratskog instituta smatra da Haradinajeva vlada nema snage da ide dalje, odnosno da vladajuća koalicija nema kapacitete za donošenje novih zakona.

“Haradinajeva vlada nema ni kontinuitet niti snagu da svoj mandat dovede do kraja i svi se slažemo sa tim. Ali, čak i da srušimo vladu ostaje parlament u kome nijedna stranka nema većinu. Stoga, ili treba očekivati raspad vladajuće koalicije ili da se neka od članica vladajuće koalicije priključi opoziciji i sruši vladu”, rekao je Murati za “Zeri”.

Murati kaže da vlada nema većinu ni da donese najjednostavnije zakone u parlamentu.

“Svedoci smo da ova vlada nema potrebnu većinu u parlamentu za donošenje najjednostavvnijih zakona, a kamo li da gura politički program. Ovakvi problemi mogu da se pojavljuju u vladi ukoliko postoji nedostatak koordinacije između koalicionih partnera”, što može da dovede do problema, koji, prema dosadašnjoj praksi rezultiraju prevremenim izborima”, jasan je Murati.

Govoreći o mogućoj ostavci Tahirija, Murati je rekao da se to može desetiti kao posledica problema vladajuće PAN koalicije.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments

Pročitaj još