Opozicija blokirala Nacrt zakona o RTK

Sastanak Skupštinske komisije za medije, na kojem je razmatran Nacrt zakona o RTK, nakon polemike su napustili članovi komisije iz opozicionih stranaka jer se nisu saglasili sa predlogom predsednika i članova komisije iz Demokratske partije Kosova, da se Nacrt ovog zakona prosledi skupštini na dalju raspravu.

Prvi put se pred predstavnikom Srpske liste, koji je deo komisije, našao i prevod ovog zakona. Srpska lista je istakla da će podržati Nacrt zakona o RTK, ukoliko kanal na srpskom jeziku (RTK2) sačuva svoju nezavisnost, koju nalaže i Ustav Kosova.

Nakon što je Vlada Kosova dala svoju ocenu Nacrta zakona o Radio-televiziji Kosova, koji je izradila Komisija za javnu upravu, lokalnu samoupravu i medije, njeni članovi nisu postigli saglasnost o reviziji ovog predloga zakona. Predstavnici Demokratske partije Kosova su zahtevali da se ovaj nacrt zakona prosledi skupštini i nakon usvajanja u načelu, dopuni amandmanima. Protivnici ove ideje su, međutim zahtevali dodatno vreme za razmatranje preporuka. Nakon iznošenja stavova, članovi komisije iz Samoopredeljenja, Socijal-demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova napustili su sastanak.

“Pošto smo mnogo puta odlagali, verujem da je danas povoljan trenutak da damo mogućnost ostalim skupštinskim kolegama da upute ostale predloge, kako bi se zakon do kraja uobličio. Dakle, glasaću za i mislim da je danas trenutak da ga dostavimo skupštini”, rekla je članica komisije iz Demokratske partije Kosova ,Dževahire Izmaku.

“Mislim da bi na primedbe Nezavisne komisije na svaki član, kao i na predlog vlade, tačnije Ministarstva za dijasporu, ali i još neke primedbe koje smo pismeno dobili, komisija o svakoj ponaosob trebalo da se izjasni, bilo da odbijamo ili prihvatamo nacrt zakona, ali da ih uvrstimo u dokument koji će biti dostavljen skupštini. Sve dok ne razmotrimo i usaglasimo to na komisiji, mislim da je sve drugo ishitren korak”, rekao je Imet Rahmani, član komisije iz Demokratskog saveza Kosova.

Potpredsednica komisije iz Srpske liste, Jasmina Živković je izjavila da tokom izrade nacrta zakona nisu dobijali materijal na materinjem jeziku, ali će, kako je rekla, podržati predlog zakona, ukoliko on bude garantovao nezavisnost Javnog servisa, odnosno kanala na srpskom jeziku.

“Tokom izrade nacrta ovog zakona nismo bili u jednakom položaju što se tiče materijala i samih primedbi u samoj izradi nacrta zakona, jer tokom izrade nacrta zakona nije bilo materijala na srpskom jeziku. Ovo je prvi put da ja imam sve primedbe na jednom mestu. Određene stvari vezane za RTK2 i za nezavisnost tog kanala, koja je podjednako važna kao i za sam RTK, određena prava su već uvrštena u sam Ustav Kosova i ja se nadam da ćemo se između dva čitanja složiti i imati podršku da te svari, koje su već zagarantovane ustavom, biti uključene u zakon i da se određena nezavisnost odnosi i na kanal RTK2, kao i na sam RTK”, rekla je Živković.

Ministarstvo dijaspore je od Komisije za medije zatražilo da se Nacrtom zakona o Javnom servisu obuhvati novi kanal, namenjen dijaspori i mesto za njihovog predstavnika u Bordu, što je za ovu komisiju neprihvatljivo. Takođe je naglašeno da bi trebalo dobro razmisliti o otvaranju kanala koji bi pratio rad skupštine, kao i predlogu da se pretplata od 2,5 evra obavlja preko računa za električnu energiju.

Nastavak sednice zakazan je za sredu.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK

Foto: RTK2

Comments

Pročitaj još