• Početna>
  • Vesti>

Gvozdić: Počela dečija nedelja,položaj dece i njihova prava su naša obaveza

Dečija nedelja  se i ovog oktobra realizuje  u cilju poboljšanja položaja dece u Srbiji.Manifestacija koja predstavlja uspešan model saradnje države,različitih organizacija i ostalih faktora u zaštiti dečijih prava.Aktivnosti u našem gradu povodom dečije nedelje finansira i realizuje  Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

Snežana Gvozdić, šef službe  dečije zaštite rekla je danas gostujući u studiju Radija Kosovska Mitrovica da služba i pored dečije nedelje radi na poboljšanju položaja dece i  dečijih prava poštujući i ovogodišnji slogan “Moje pravo je da živim srećno i zdravo”-za odrastanje bez nasilja.

“Cilj čitave akcije je da se čuje glas dece , i da deca aktivno svojim pravima učestvuju u stvaranju lepše budućnosti. Svake godine slogan sadrži različitu temu , a ove godine je odrastanje bez nasilja.Trudimo se da kroz aktivnosti promovišemo modele odrastanja bez bilo kog vida diskriminacije i nasilja nad decom”,rekla je Gvozdić .

“Nisu samo aktivnosti povodom decijih prava i ove nedelje u našem delokrugu rada, iskoristiću priliku da kažem da se u skladu sa zakonom Republike Srbije, bavimo svim pravima dece i roditelja.Na primer novine u okviru ostvarivanja prava na roditeljski dodatak,podrazumevaju mnoge izmene od kojih neke nailaze na negativne ocene.

“Opšti trend je da porodiljsko odsustvo traje samo tri meseca u skladu sa evropskim standardima i EU,a u Srbiji postoji i pravo na negu deteta koje traje još 9 meseci.Za tri meseca porodilja prima pun iznos odnosno celu zaradu a ostala mesečna nadoknada zavisi od ukupnog staža provedenog na određenom radnom mestu, jer se za obračun plata porodiljama uzima prosek u predhodnih 18 meseci. U tom domenu se porodiljama znatno umanjuje ali se nikako ne ukida pravo na porodiljski dodatak. Čak su ovim zakonom obuhvaćene i nove kategorije žena, koje ostvaruju pravo a nisu stalno zaposlene,na primer imaju ugovor o delu ,privremenim i povremenim poslovima ali i one koje su postale tehnološki višak a radile su nekada duže od 18 meseci, objasnila je Gvozdić u našoj emisiji posvećenoj Dečijoj nedelji.

Dubravka Damjanović je kao savetnik za obrazovanje u odeljenju za društvene delatnosti zadužena za sprovođenje aktivnosti u okviru dečije nedelje ,iskoristila je priliku da najavi niz aktivnosti koje  organizuje opština. Između ostalog  najavila je dve pozorišne predstave koje sa decom priprema predškolska ustanova “Danica Jaramaz”-“Mirko nemirko” i “Tri praseta”, učenički parlament i debatu u sali mitrovačkog Dvora “Rastimo bez nasilja” a u četvrtak otvorena vrata kod predsednika Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića,koji će primiti i nagraditi učenike koji su pobedili na konkursu za najbolji literarni i likovni rad upravo na ovu temu .Sredstva za organizaciju čitave manifestacije obezbedio je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica”, dodala je na kraju Damjanović.

 

Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još