Gvozdić: Počela dečija nedelja,položaj dece i njihova prava su naša obaveza

Dečija nedelja  se i ovog oktobra realizuje  u cilju poboljšanja položaja dece u Srbiji.Manifestacija koja predstavlja uspešan model saradnje države,različitih organizacija i ostalih faktora u zaštiti dečijih prava.Aktivnosti u našem gradu povodom dečije nedelje finansira i realizuje  Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

Snežana Gvozdić, šef službe  dečije zaštite rekla je danas gostujući u studiju Radija Kosovska Mitrovica da služba i pored dečije nedelje radi na poboljšanju položaja dece i  dečijih prava poštujući i ovogodišnji slogan “Moje pravo je da živim srećno i zdravo”-za odrastanje bez nasilja.

“Cilj čitave akcije je da se čuje glas dece , i da deca aktivno svojim pravima učestvuju u stvaranju lepše budućnosti. Svake godine slogan sadrži različitu temu , a ove godine je odrastanje bez nasilja.Trudimo se da kroz aktivnosti promovišemo modele odrastanja bez bilo kog vida diskriminacije i nasilja nad decom”,rekla je Gvozdić .

“Nisu samo aktivnosti povodom decijih prava i ove nedelje u našem delokrugu rada, iskoristiću priliku da kažem da se u skladu sa zakonom Republike Srbije, bavimo svim pravima dece i roditelja.Na primer novine u okviru ostvarivanja prava na roditeljski dodatak,podrazumevaju mnoge izmene od kojih neke nailaze na negativne ocene.

“Opšti trend je da porodiljsko odsustvo traje samo tri meseca u skladu sa evropskim standardima i EU,a u Srbiji postoji i pravo na negu deteta koje traje još 9 meseci.Za tri meseca porodilja prima pun iznos odnosno celu zaradu a ostala mesečna nadoknada zavisi od ukupnog staža provedenog na određenom radnom mestu, jer se za obračun plata porodiljama uzima prosek u predhodnih 18 meseci. U tom domenu se porodiljama znatno umanjuje ali se nikako ne ukida pravo na porodiljski dodatak. Čak su ovim zakonom obuhvaćene i nove kategorije žena, koje ostvaruju pravo a nisu stalno zaposlene,na primer imaju ugovor o delu ,privremenim i povremenim poslovima ali i one koje su postale tehnološki višak a radile su nekada duže od 18 meseci, objasnila je Gvozdić u našoj emisiji posvećenoj Dečijoj nedelji.

Dubravka Damjanović je kao savetnik za obrazovanje u odeljenju za društvene delatnosti zadužena za sprovođenje aktivnosti u okviru dečije nedelje ,iskoristila je priliku da najavi niz aktivnosti koje  organizuje opština. Između ostalog  najavila je dve pozorišne predstave koje sa decom priprema predškolska ustanova “Danica Jaramaz”-“Mirko nemirko” i “Tri praseta”, učenički parlament i debatu u sali mitrovačkog Dvora “Rastimo bez nasilja” a u četvrtak otvorena vrata kod predsednika Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića,koji će primiti i nagraditi učenike koji su pobedili na konkursu za najbolji literarni i likovni rad upravo na ovu temu .Sredstva za organizaciju čitave manifestacije obezbedio je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica”, dodala je na kraju Damjanović.

 

Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."