Edukativna poseta kulturnoj baštini u Gračanici

Turistička organizacija Gračanice je i ove godine organizovala edukativne posete za učenike svih škola na teritoriji opštine. Učenici su u pratnji profesora i turističkog vodiča bili u prilici da se bolje upoznaju sa istorijom, arhitekturom i freskopisom manastira Gračanica, kao i sa istorijom i arhitekturom arheološkog parka Ulpijana.

Edukativne posete se organizuju svakog dana, od 1. do 5. oktobra, gde će po dve škole imati priliku da obiđu manastir i arheološki park.

Učenicima Medicinske škole danas je održan edukativni čas u manastiru Gračanica.

“Cilj posete je upoznavanje dece sa najbogatijim delom naše srednjovekovne istorije, a i sa samim manastirom. Činjenica je da sva deca dolaze u manastir, ali uglavnom nemaju priliku da im neko od vodiča objasni i uputi ih u samu istoriju, arhitekturu i freskopis manastira Gračanica”, istakla je Teodora Đokić, predstavnica turističke organizacije Gračanica.

Nakon posete manastiru Gračanica, učenici su obišli i areheološki park Ulpijana.

“Deci smo predstavili sve objekte koji su otkriveni na Ulpijani, pričali im o svakom objektu posebno, tako da se nadam da su sada upućeniji u istorijat ovog nalazišta”, kaže Teodora Đokić.

“Ideja mi se jako svidela, jer kad putujemo u neku stranu zemlju obilazimo i muzeje i njihove kulturno-istorijske spomenike, a retko kada odvojimo vreme za posetu našim znamenitostima, a ima ih dosta, ne samo na Kosovu, nego i u Srbiji, tako da je lepo što je ovako nešto organizovano, da se upoznamo i sa istorijom samog manastira i ovog arheološkog nalazišta”, ističe profesorka medicinske škole Danijela Raičić.

U okviru edukativne posete, prethodne godine je više od 600 učenika osnovnih i srednjih škola imalo priliku da obiđe najposećenije turističke lokacije na teritoriji Opštine Gračanica. Prošle godine, manastir Gračanicu je obišlo oko 100.000 posetilaca, a arheološki park Ulpijanu 30.000 turista. Organizovanjem ovakvih časova, osnovci i srednjoškolci postaju svesni značaja očuvanja kulturne baštine.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još