• Početna>
  • Vesti>

Mejer: Amerika bi prihvatila promene granica, politika prema Kosovu se promenila

Bivši zamenik šefa CIA za Balkan Stiven Majer rekao je za današnje „Novosti“ da ne veruje da će se Vašington suprotstaviti promeni granica na Balkanu i istakao da se u američkoj politici prema Kosovu i celom regionu dogodila značajna promena.

„Ne verujem da će se, ako ovdašnje rukovodstvo želi da menja granice, Vašington suprotstaviti“, rekao je Majer, dodajući da „Nemačka hoće, jer strahuje od nestabilnosti“, a da su Britanci raspoloženi „fifti-fifti“, dok bi, prema njemu, EU prihvatila rešenje ako do njega dođe.

Priča o razgraničenju je zapravo promena granica, rekao je Majer, navodeći da to on priča već 20 godina i da to treba i da se dogodi.

„Srpskim prijateljima sam rekao da moraju da razumeju da se veći deo Kosova ne može vratiti, jer to znači rat. Ali, oblast severno od reke Ibar je druga priča“, smatra Majer, koji danas radi kao dekan američkog Univerziteta za nacionalnu bezbednost „Danijel Morgan“.

Što se južnog dela KiM tiče, Majer kaže da srpske zajednice imaju opcije ili da ostanu ili da se presele.Prema njemu, potrebno je održati i referendum u Republici Srpskoj sa tri opcije – ostanak u BiH, nezavisnost ili pridruženje Srbiji.

To bi, smatra Majer, zemlje načinilo homogenijim.

Iako je najveći deo politike prema Balkanu ostao stvar inercije prenete iz prošlosti, Trampova administracija ipak veruje u lokalno samoopredeljenje, što je „stvarna prilika za vaše lidere“, istakao je Majer.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, naglasio je Majer, u stanju da balansira između Zapada i Rusije, jer Srbija ima interese na obe strane.

Majer veruje da je moguće da male zemlje istovremeno budu u dobrim odnosima sa SAD, Rusijom i Kinom, a da ne trpe posledice.

„Važno je da se lideri dogovore o mirnom rešenju sporova, uprkos tome što će biti uvek glasova protiv“, zaključio je Majer za „Novosti“.

Izvor: Novosti

Comments

Pročitaj još