• Početna>
  • Vesti>

Intenzivan dijalog rešenje za jednovekovni sukob Srba i Albanaca

Najbitnije da tokom jučerašnjeg dana nije bilo značajnih incidenata na severu Kosova i Metohija i da su Srbi sa severa pokazali zrelost da ne žele da nasedaju na provokacije, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Poruka jučerašnjeg događaja, ali i sličnih jeste da se dijalog između Beograda i Prištine mora intezivirati, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku i dodao da će se sve ove stvari ponavljati sve dok Beograd i Priština ne dođu do kompromisa.

Kaže da je veoma značajno što EU može da garantuje da će sporazum biti sproveden.

“Meni se čini da je zarad regionalne stabilnosti i zarad napretka Srbije veoma značajno da dođe do potencijalnog kompromisa koji bi pomirio ovaj jednovekovni sukob između Albanaca i Srba”, kaže Đukanović.

Navodi i da je Hašim Tači ovim putem želeo da prenese poruku pre svega domaćoj javnosti, kosovskim Albancima, ali je, kaže, nažalost, tako poslao i jednu indirektnu poruku kosovskim Srbima koji su se juče osetili nesigurno.

“Očigledno je da Tači postepeno gubi podršku kada su u pitanju njegovi kolaicioni partneri, ali i kada je u pitanju Vlada Kosova”, zaključuje Đukanović.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još