• Početna>
  • Vesti>

Vučić: O čemu se ovde radi i šta se to danas dogodilo

Povodom današnjih zbivanja na jezeru Gazivode, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se večeras obratio javnosti.

“Danas je po treći put u poslednjih nekoliko meseci na apsolutno neprimeren i najprovokativniji mogući način prištinskih vlasti ugrožen i napadnut mir i pokušano da se od Srbije dobije odgovor koji bi mogli da iskoriste za dalju satanizaciju naše zemlje, zajedno sa delom međunarodne zajednice”, rekao je Vučić.

“O čemu se ovde radi i šta se to danas dogodilo – danas su bez prava, suprotno Briselskom dogovoru i sporazumu, oni pokušali na svaki način da pokažu da ih ti sporazumi ne obavezuju i da u tome imaju podršku svojih zapadnih saveznika”, naglasio je predsednik Vučić.

Dodao je da je u današnjoj akciji učestvovalao između 110 i 130 pripadnika kosovskih specijalnih jedinica.

“Blokirali su saobraćajnice oko Gazivoda i maltretirali više lica, a četvoro držali kao taoce i za to nisu imali nikakvog razloga, niti prava. Oni nemaju šta da traže na severu Kosova sa dugim cevima”, istakao je on.

Naoružani Albanci na severu Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uslova: uz odobrenje NATO i uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice, rekao je Vučić.

“Ne znam da li su imali saglasnost NATO, a drugi uslov je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavestio”, rekao je srpski predsednik.

Da li to znači, upitao je, da dogovori koje postižemo u Briselu, ne samo u EU, već i sa NATO, vrede dok traje pres konferencija, a posle ništa.

Ili ćemo imati još 15 ovakvih akcija u kojima je samo pitanje trenutka kad će neko da strada, zapitao je Vučić.

Podsetio je da je KFOR u prvom saopštenju rekao da nema informacije o prisustvu ROSU, u trenutku kada je već svima bila poznata informacija da su oni u okolini Gazivoda.

Današnjim aktom specijalnih jedinica ROSU pogaženo je više međunarodnih sporazuma, dogovora i dokumenata, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Prekršen je član devet prvog briselskog sporazuma koji uređuje lanac komandovanja, i to tako što Srbi ni na koji način nisu bili obavešteni o toj vojnoj akciji, pri čemu su svih 110 do 130 pripadnika ROSU bili Albanci, a koji nisu imali veze s kosovskom policijom sever, niti sa regionalnom komandom koju inace vodi Srbin.

Takođe, dogovoreno je da će regionalni komandir sarađivati s drugim komandantima, a ni to nije poštovano, jer niko od komandanata srpske nacionanolsti nije obavešten o akciji.

Pogaženi su još Sporazum o slobodi kretanja, Rezolucija 1244, na koju se ne obaziru ni Albanci, ali ni njihovi zapadni saveznici.

I, konačno, pogažen je sporazum vojnotehnički i to u vise tačaka, posebno u delu koji se odnosi na ulogu Kfora, rekao je Vučić.

 

“Od čega to da se uzdržimo gospodo iz Brisela?”

Predsednik Srbije je  rekao  povodom reakcije Evropske unije na današnje događaje na jezeru Gazivode da radije ne bi komentarisao.

“Reakcija Evropske unije je takva da je radije ne bih komentarisao. Pozvali su na uzdržanost obe strane, od čega da se uzdržimo – to je moje pitanje za njih”, kazao je Vučić.

“Otvarao sam fabriku u Nišu – je li to naš greh? Od čega da se uzdržimo, kažite mi gospodo iz Brisela. Ili bi trebalo vi da se uzdržite, makar od licemerja, ako možete”, naglasio je on.

Ranije je predsednik kancelarije za KiM Marko Đurić najoštrije osudio izjavu potparolku EU Maje Kocijančić koja je ponovo pozvala obe strane na uzdržanost.

“Kao da su Srbi na KiM ponovo napali sami sebe, pa obe strane poziva na uzdržanost. Smatram da je ovo vrhunac bezobrazluka i neozbiljnosti u ovako teškim okolnostima i da je to još jednom dokazalo da ništa ne treba da očekujemo od predstavnika EU”, rekao je Đurić na drugoj vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kocijančić je ranije pozvala u ime EU na mir i uzdržanost povodom situacije na Severu Kosova.

Ona je naglasila da EU ozbiljno razmatra izveštaje koji stižu sa Severa Kosova, gde su se jedinice ROSU tokom dana rasporedile oko jezera Gazivode.

Upitana da iznese stav o dolasku Tačija i pripadnika jedinice ROSU na sever Kosova i o reakciji srpskih vlasti, Kocijančič je za agenciju Beta kazala da EU ozbiljno pristupa takvim situacijama i da je “u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima, uključujući KFOR”.

“Kao i uvek, očekujemo od svih strana da reaguju smireno i uzdržano”, navela je portparolka Federike Mogerini.

Tači je izjavio da je danas imao čast da prošeta po severu Kosova, da čamcem obiđe jezero Gazivode i istakao da je to deo teritorije Republike Kosovo.

Izvor: B92

Comments

Pročitaj još