Kocijančić: Smireno, uzdržano; Đurić: Vrhunac bezobrazluka

Predsednik kancelarije za KiM Marko Đurić najoštrije je osudio izjavu potparolke EU Maje Kocijančić koja je ponovo pozvala obe strane na uzdržanost.

“Kao da su Srbi na KiM ponovo napali sami sebe, pa obe strane poziva na uzdržanost. Smatram da je ovo vrhunac bezobrazluka i neozbiljnosti u ovako teškim okolnostima i da je to još jednom dokazalo da ništa ne treba da očekujemo od predstavnika EU”, rekao je Đurić na drugoj vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kocijančić je ranije pozvala u ime EU na mir i uzdržanost povodom situacije na Severu Kosova.

Ona je naglasila da EU ozbiljno razmatra izveštaje koji stižu sa Severa Kosova, gde su se jedinice ROSU tokom dana rasporedile oko jezera Gazivode.

Upitana da iznese stav o dolasku Tačija i pripadnika jedinice ROSU na sever Kosova i o reakciji srpskih vlasti, Kocijančič je za agenciju Beta kazala da EU ozbiljno pristupa takvim situacijama i da je “u bliskom kontaktu sa svim relevantnim akterima, uključujući KFOR”.

“Kao i uvek, očekujemo od svih strana da reaguju smireno i uzdržano”, navela je portparolka Federike Mogerini.

Tači je izjavio da je danas imao čast da prošeta po severu Kosova, da čamcem obiđe jezero Gazivode i istakao da je to kako je rekao deo teritorije Republike Kosovo.

 

Izvor: Tanjug/B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."