Tači : Ja i Vučić se angažujemo kako drugi ne bi koristili vakuum

Za Prištinu ne postoji alternativa za članstvo u EU i NATO, rekao predsednik Kosova Hašim Tači i dodao da plan B niti postoji, niti se traži.

On je u autorskom tekstu za “Fajnenšel tajms” naveo da dok Beograd i Priština ne reše svoje razlike, neće doći do pridruživanja EU, zbog čega je veoma važno da se postigne pravno obavezujući sporazum sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, postoji velika mogućnost da drugi iskoriste prednost trenutnog vakuuma, zbog čega su se on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo angažovali kako bi pronašli “aktivna i kreativna rešenja” koja će doneti pravedan i konačan sporazum.

“Potrebno nam je trajno rešenje koje pokriva postojeće razlike i moguće tačke budućih sukoba. Nećemo prihvatiti privremene sporazume ili nastavak status kvoa”, rekao je Tači.

Kao jednu od oblasti sukoba, on je označio granicu između Srbije i Kosova o kojoj se, kako kaže, dosta pisalo u prethodnom periodu i kaže da se korekcija granica ne može zasnivati na principu etničkog razdvajanja.

“Ne želimo da razdvajamo naša dva naroda. Nepotrebno je da kažemo da svaki konačni sporazum mora da bude učvršćen garancijama od kovanog gvožđa za kontinuiranu zaštitu prava svih zajednica koje ostanu u našim zemljama, uključujući i zaštitu verskih objekata”, napiao je Tači.

On je dodao i da se ne traži stvaranje uslova za izmenu granica bilo gde u regionu, poput granice sa Albanijom, uprkos tome što neki govore. “Kosovo nikada nije bilo presedan. Ono će ostati slučaj sui generis”, rekao je Tači.

Izvor:Tanjug,B92

Comments