“Zeri”: Diplomatska sramota Kosova u SAD

Priština — Kosovska delegacija, koja učestvuje u radu Generalne skupštine UN-a, napravila je ozbiljne diplomatske greške u Sjedinjenim Američkim Državama, piše “Zeri”.

Kako prenosi portal Kos-sev, poznavaoci međunarodnih odnosa za taj list ocenjuju da je ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli pokušao da obmane lokalnu javnost, objavivši na svom profilu na Fejsbuku da je navodno razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i premijerom Maroka Sadedinom Otmanijem.

On je naveo da se šef kosovske diplomatije nametnuo tokom pauze, piše dalje Zeri.

Ali šef diplomatije Kosova objavio je i razgovor na arapskom jeziku, za koji kaže da je vodio sa marokanskim premijerom na Votsapu (WhatsApp). “Sa premijerom sam imao razgovor u pisanoj formi. Međutim, diplomatski metri ne porede se sa medijskim metrima”, naveo je Pacoli.

Predstavnici opozicije smatraju da su kosovski lideri otišli u SAD bez ikakve koordinacije stavova, jer predsednik Kosova Hašim Tači nastavlja da insistira na ideji korekcije granica sa Srbijom, dok premijer Ramuš Haradinaj ne odustaje od protivljenja ovoj opciji.

Takvu kosovsku diplomatiju u SAD poznavaoci političkih pitanja kvalifikuju kao do sada neviđeni skandal, dodaje taj list.

Inače, i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je kao “blamažu” i “bruku” ponašanje kosovske delegacije u UN.

 

Iyvor RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."